Vaše skúsenosti s dmBio - Pečieme bio s dmBio

konik_testuje11.2.2019

10 pekárok z Modrého koníka testovalo balík dmBio produktov.

Balík obsahoval: dmBio trstinový cukor, dmBio Natur ryžový nápoj, dmBio špaldovú celozrnnú múku, dmBio malinový džem, dmBio orieškovo - nugátový krém, dmBio prírodný kokosový olej, dmBio jemnú horkú čokoládu, dmBio prášok do pečiva, dmBio Bourbon vanilkový cukor a dmBio sušené pekárske droždie.

V tomto fóre, okrem chutných receptov, nájdete ich skúsenosti a recenzie z varenia, ktoré nadobudli počas testovania.

Prajeme dobrú sladkú chuť!

Viac o dm drogérii nájdete tu: https://www.dm-drogeriemarkt.sk/ alebo môžete pohodlne nakúpiť na: https://www.mojadm.sk/





---

Výsledky prvej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm1

Výsledky druhej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm2

Výsledky tretej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm3

Výsledky štvrtej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm4

Výsledky piatej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm5

Výsledky šiestej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/_recenzie_dm6

Výsledky siedmej kampane nájde tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm7

Výsledky ôsmej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm8

Výsledky deviatej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm9

Výsledky jedenástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm11

Výsledky dvanástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm12

Výsledky trinástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm13

Výsledky štrnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm14

Výsledky pätnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm15

Výsledky šestnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm16

Výsledky sedemnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm17

Výsledky osemnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm18

Výsledky devätnástej kampane nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_dm19

O „trochu“ zdravšie v našej kuchyni s dmBIO

Ahojte,


tak konečne sa aj na mna usmialo šťastie a stala som sa jednou z 10 maminiek na Modrom koníkovi, ktoré mohli odtestovat dmBio produkty. Ako jedna z vás mnohých, aj ja som pripojila svoj koment k výzve na testovanie... Veď kto by sa nezapojil? Podľa môjho názoru skromný a ničím výnimočný príspevok. Ale predsa zaujal a ja som doma skákala pred PC od radosti, keď som si našla mailík s potvrdením, že môžem očakávať v najbližších dňoch balíček 😉  Blížila sa Veľká noc a ja som už v duchu kalkulovala, do čoho všetkého sa pustím a čo vyskúšam. Nie som síce najlepšia kuchárka, ale podľa mňa to ani nie je najhoršie 😉 Takže, klasika a osvedčené recepty alebo niečo nové? A budem to vôbec stíhať? Dala som tomu nakoniec voľný priebeh.


Kuriér prišiel v pondelok pred Veľkou nocou a zastihol ma na prechádzke s deťmi. Doma sme rýchlo rozbalili tú ťažkú škatuľu a tešili sa z veeeéľkej predveľkonočnej nádiel, akej sa poteší každá gazdinka. Všetky produkty niesli symbol dmBio a popravde som si tieto konkrétne produkty v dm-ke nikdy nevšimla.


Ale odteraz sa to zmení. A čo všetko tam bolo?


dmBio lieskovcový nugátový krém


Wau. Prvá otestovaná  mňamka. Museli sme sa správať ako ľudia a nepustit sa do toho len s prstami 😉 Rozhodla som sa, že si ju dáme na večeru, kým nám vychladne chlebík. Práve v ten deň som upiekla svoj 10. kváskovy chlieb - tentokrát pšenično-ražný. Takže sme spojili domáce zdravé s Bio dobrotkou. Chuť výborná, jemná, nie presladená a naozaj konečne nebolo cítiť žiadne umelé prísady ako to býva v podobných výrobkoch. Boli sme nadmieru spokojní. Musela som však povedať stop a ešte ju odložiť na ďalšie receptíky, ktoré spomeniem ďalej.



dmBio prírodný kokosový olej


Tak na tento produkt som bola naozaj zvedavá, lebo som ho ešte nikdy neskúšala a veľa som o ňom počula. Krásna vôňa a číra jasná konzistencia (keď je v tekutom stave, inak je biely až priesvitný). Vyskúšala som ho hneď na druhý deň v recepte nie príliš zdravom, ale podľa kamošky chutnom a rýchlom – smotanové cestoniny so salámou - a to som v ten deň potrebovala. Takže tu je receptík mojej prvotiny s kokosovým olejom:


Ingrediencie

  • dmBio kokosový olej
  • cestoviny
  • fazuľa v konzerve
  • tokajská saláma (množstvo rôzne)
  • 2 cibule
  • smotana na varenie
  • 1-2 PL kečupu
  • 1 ML vegety
  • 2-3 strúčiky cesnaku


Postup


Cestoviny uvaríme a scedíme. Samostatne osmažíme na kokosovom oleji cibuľku, pridáme salámu nakrájanú na kocky a fazuľku v konzerve. Chvíľku podusíme a zalejeme smotanou na varenie. Dochutíme kečupom, vegetou a pretlačeným cesnakom. Necháme prevrieť a je to. Výsledok bol naozaj celkom dobrý a my sme sa dobre napapali 😉.



dmBio špaldová celozrnná múka


Júúúj, tak toto je niečo pre mňa. Hneď som vedela čo z nej a vedela som, že nesklame. Je to zdravší variant varenia aj pečenia s múkou. A tu je receptík na kváskové špaldové lievance:


Ingrediencie

  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 2 hrnčeky dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • 1 PL kvásku
  • 2 PL dmBio trstinového cukru
  • 2 PL oleja
  • 3 vajcia
  • dmBio prírodný kokosový olej


Postup


Múku zmiešame s mliekom a 1 PL kvásku (odobratého z materského kvásku) a necháme prekvasit 24 h v chladničke. Na druhý deň pridáme do cesta ostatné suroviny, premiešame a smažíme lievance na dmBio kokosovom oleji.


Boli výborné a tým, že som ich robila na tom kokosovom oleji tak aj nádherne prevoňané. Nebolo cítiť žiaden olej ako to bežne býva pri klasickom smažení. Troška sa síce roztekali, ale to bolo tým, že som použila výhradne len špaldovú múku. Podávané s dmBio malinovým džemom a už spomínaným dmBio lieskovcovým nugátovým krémom. Výbornééééé! Som rozhodnutá odteraz takéto sladké smažené dobroty robiť len na tomto oleji.




dmBio Ryžový nápoj


„Keď nápoj, tak ho budeme piť,“ rozhodla som. Aj keď prekvapivo sa dá použiť pri varení či pečení, napr. krupice alebo ryžového nákypu. Tento jediný produkt ma až tak nenadchol. Chuť bola naozaj ryžová (čo sa dalo očakávať), ale na mňa strašne sladká (aj keď sa jednalo o prírodné cukry a nie pridané). Deti to odmietli piť (ich človek neoklame, keď niečo nechcú tak to nechcú), manžel vypil povinne jeden pohár a zvyšok som 3 dni pila ja 😉 Pre dobrý pocit s prídavkom chia semiačok. Ale popravde, ako ingrediencia pri varení to môže byť milá a vítaná náhrada. A ďalšou prekvapivou informáciou pre mňa bolo, že nápoj vydrží v chladničke po otvorení 4-5 dní.



dmBio sušené pekárske droždie


Druhý receptík, kde som použila zvyšok dmBio špaldovej celozrnnej múky boli pizza tyčinky podľa receptu Tinky Karmažín.  Využila som pri ňom opäť aj dmBio trstinový cukor a predovšetkým dmBio sušené droždie. Výsledok bol opäť vynikajúci. Tieto paličky máme veľmi radi. A výborne chutia s cesnakovým dresingom. Toto je vlastne jediný recept, pri ktorom som tento typ droždia zvykla používať. Inak som zväčša v chladničke vždy mala klasické droždie, ale odkedy kváskujem, aj to som obmedzila. Podľa mňa ale nikdy nie je na škodu takéto niečo v kuchyni mať.



dmBio horká čokoláda


Tak túto mňamku sme papali len tak nasurovo (veď obsahuje až 70% kakaa - tak kto by odolal). Zvyšok som použila pri pečení brumíkov a bábovky (recepty su nižšie). Ja nemám rada sladké čokolády a toto je naozaj niečo aj pre mňa. Horkastá chuť, ale svieža a veľmi príjemná. Podľa mňa zdravá sladkosť aj pre deti. Z tejto by sa mali vyrábať povinne všetky veľkonočné (a nielen tie) dobroty.



dmBio Bourbon vanilkový cukor


Tak toto je TOP produkt. Ja si síce robím domáci vanilkový cukor, ale tento je ešte lepší a zdal sa mi aj výraznejší. A hlavne, nemá bielu farbu, ale je tmavo hnedý. Cítiť v ňom trstinový cukor a aj pomletú vanilku (tipujem, že je v ňom určite pomletá aj vanilková dreň). Oproti klasickým vanilkovým (a to už nehovorím o vanilínových cukroch) sa nedá ani porovnať. Použila som ho ako pri pečení bábovky, tak aj na domácich brumíkov. Kto má záujem, tu je receptík na brumíkov:


Ingrediencie


  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček dmBio trstinového cukru
  • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 2 vajíčka
  • pár plátkov dmBio horkej čokolády  


Postup


Úplne jednoduchý. Všetko okrem čokolády som spolu poriadne zmiešala mixérom. Cesto som vyliala do mackovych silikónových formičiek. Do každého brumíka som ešte vložila kúsok čokolády a dala piecť na 180 C asi 15 min. Chutili všetkým 😉.



dmBio trstinový cukor


Jemná farba, jemná konzistencia a jemná chuť. Využila som skoro pri každom testovacom pečení a skvelý je aj v káve ako nahrada cukru. Super.



dmBio prášok do pečiva


Oproti klasickému prášku do pečiva, ktorý bežne kupujem je to určite väčšie balenie. Myslím, že objektívne ani subjektívne neviem posúdiť iný rozdiel v pečení. Všetko narástlo tak ako malo 😉 Ja som ho použila na klasiku – bábovku. Ale rozhodla som sa pre malé zmeny, ktoré sa ukázali ako prospešné 😉 Tu je receptík:


Ingrediencie


  • 4 žĺtky
  • 200g práškového cukru (ja som ho nahradila dmBio trstinovým cukrom)
  • 1 dlc oleja
  • 1 dcl vody
  • 200 g polohrubej múky
  • dmBio prášok do pečiva
  • dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • 4 bielka
  • kakao
  • sušené ďatle
  • ľanové semiačka
  • dmBio horká čokoláda
  • štipka soli


Postup


Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme penu, do ktorej postupne primiešame vodu, olej, vanilkový cukor, nasekané ďatle a hrsť ľanových semiačok. Všetko spolu premiešame a nakoniec spojíme ešte s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Jemne primiešame sneh a je to. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Do časti cesta som ešte pridala 2 PL kakaa a horku čokoládu. Pečieme pri 170 C približne hodinu. Cesto sa nadvihlo krasne ako malo, takže všetko dopadlo dobre. Bábovka chutila výborne a hlavne tie ďatle jej prekvapivo dali novú „štavu“.




dmBio malinový džem


Ďalší TOP produkt. Takýto kupovaný džemík som naozaj ešte neochutnala. Malín doma nemáme tak veľa, aby som si z nich mohla urobiť džem, takže som sa mu veľmi potešila. Kúsky malín, kopec zrniečok a pravej malinovej chuti, konzistencia presne akurát: ani hustá ani riedka. Ochutnali sme ho samotný, s lievancami aj chlebíkom. Odporúčam.


Tak a toto je koniec mojej recenzie a testovačky. Mala som šťastie, že sa mi do rúk dostali také kvalitné produkty a som veľmi vďačná, že som ich mohla práve ja vyskúšať. Pri mojej najbližšej návšteve dm-ky určite nekúpim len plienky a drogériu, ale aj dmBio produkty.  


#test_dm10

Moje testovanie potravín dmBio

Ahojte,


v prvom rade by som sa chcela veľmi pekne poďakovať Modrému koníkovi a spoločnosti dm, že som bola vybraná a mohla som otestovať skvelé produkty dmBio. Do takejto testovačky som sa zapojila prvýkrát a hneď to vyšlo. Pečenie a varenie sú moje obľúbené činnosti, tak som bola rada, že vyskúšam aj niečo nové, keďže niektoré produkty som mala možnosť ochutnať prvýkrát.


Niektoré receptíky boli nové, niektoré boli moje osvedčené, len som vymenila suroviny za zdravšie alternatívy.


Tak poďme teda postupne na to:


dmBio Malinový džem 


Začala som týmto produktom, pretože ten bol pre mňa úplný TOP. Krásna vôňa a výrazná chuť malín, skvelá konzistencia, ani riedky, ani hustý, proste úžasný. Lepší džem z obchodu som v živote nejedla. Tento začnem určite kupovať pravidelne. Použila som ho na potretie Špaldových palaciniek. Kombinácia palaciniek a džemu bola veľmi chutná.          



dmBio Špaldová celozrnná múka 


Túto múku doma používam na prípravu špaldových medovníčkov. Tieto som upiekla aj tentokrát, ale okrem toho som skúsila aj špaldové palacinky. Palacinky mi prišli sýtejšie ako z obyčajnej pšeničnej múky a chuťovo ma príjemne prekvapili.

                                                                                                                                                                 dmBio Natur Ryžový nápoj 


Tento produkt bol pre mňa novinka. Nikdy predtým som ho nepila a ani som netušila akú má chuť a do čoho ho možno použiť. Ja som z neho pripravila už spomínané Špaldové palacinky a možno aj vďaka tomuto nápoju boli palacinky sýtejšie. Ryžový nápoj má veľmi zvláštnu mierne sladkú chuť, preto mi chutil aj len taký samotný vychladený.    

                                                                                         


dmBio Prírodný kokosový olej 


Kokosový olej inej značky som používala v kuchyni i na kozmetické účely bežne, preto som bola zvedavá či je dmBio kokosový olej v niečom iný. V podstate v nich nebol veľký rozdiel, krásna vôňa a roztápanie medzi prstami aké je pre kokosový olej typické. Olej som použila do špaldových palaciniek do cesta i na panvicu a tiež na vymastenie formy na bábovku.  



dmBio Bourbon vanilkový cukor 


Vanilkový cukor pri pečení samozrejme nesmie chýbať a pre dmBIO vanilkový cukor to platí dvojnásobne. Palacinkám i bábovke dodal krásnu vôňu a výraznú chuť vanilky. Určite ho do svojich zásob doplním, lebo je to niečo iné ako klasický vanilkový cukor.



dmBio Prášok do pečiva


Použila som ho do banánovej bábovky a mala som pocit, že bola tentokrát viac nadýchaná ako bežne. Taktiež som ho použila do špaldových medovníčkov. 



dmBio Orieškovo-nugátový krém


Tak toto je samozrejme veľká dobrota nielen na pečenie, ale aj len tak na pomlsanie. Ja som si pomlsala, keď mi deti zaspali a mala som chvíľku len sama pre seba. Tiež som krém použila do pečených buchiet, kde chutil výborne, chuť nebola taká veľmi sladká ako pri bežnej nutele.


dmBio Sušené pekárske droždie 


So sušených droždím som piekla prvýkrát, vždy používam len klasické kvasnice. V návode bolo napísané, že droždie treba dať priamo do múky, čiže netreba robiť kvások. Asi som sa trošku uponáhľala a cesto som nenechala poriadne vykysnúť, lebo nebolo také nadýchané, ako keď robím klasické cesto s kvasnicami. Skúsim použiť sušené droždie aj tak, že si z neho predsa len urobím kvások a uvidím, či bude cesto lepšie. Buchty aj malé buchtičky boli chuťovo výborné, ale mohli byť ešte viac „nakysnuté“.


dmBio Jemná horká čokoláda 


Horkú čokoládu všeobecne doma používam iba na pečenie, lebo len tak na zjedenie je pre mňa veľmi horká. Túto som nasekanú použila do našej obľúbenej banánovej bábovky, kde ihneď po upečení bola roztopená a chutila úžasne. Neskôr keď stuhla, výborne doplnila chuť banánu v bábovke. Veľmi som sa potešila zloženiu tejto čokolády, nakoľko neobsahuje žiadne pridané zbytočné látky.


dmBio Trstinový cukor


Tento cukor ma už na prvý pohľad zaujal svojou farbou, keďže pri trstinovom cukre som zvyknutá na hnedú farbu a tiež svojou jemnou konzistenciou. Chuť bola jemnejšia ako pri klasickom hnedom trstinovom cukre, ale na použitie pri pečení som nevidela rozdiel. 



A na záver mojej recenzie by som sa s Vami rada podelila o moje obľúbené recepty na banánovú bábovku a špaldové medovníčky.


BANÁNOVÁ BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU


Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 250g polohrubej múky
  • 250g trstinového cukru
  • 250g masla
  • 250g banánov
  • 1 bourbon vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • posekaná čokoláda
  • kokosový olej na vymastenie


Postup:


Najskôr vymiešame žĺtka s trstinovým a vanilkovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo. Snažíme sa vymiešať až do takej našľahanej peny, aby bola potom bábovka pekne vláčna. Pridáme múku a prášok do pečiva, rozmixované banány a sneh z bielkov. Do hotového cesta vmiešame posekanú čokoládu. Formu si vymastíme kokosovým olejom a posypeme múkou. Pečieme na 180 stupňoch, kým sa bábovka nelepí na špajdlík.


♥♥♥ DOBRÚ CHUŤ ♥♥♥



ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY


Suroviny:

  • 400g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 120g medu
  • 160g trstinového cukru
  • 60g masla 82%
  • 2 vajcia
  • ½ balenia prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia
  • kôra z BIO citróna


Postup:


Všetky suroviny zmiešame dokopy, necháme odstáť v chladničke cez noc. Na druhý deň necháme cesto po vytiahnutí z chladničky trocha zmäknúť, vykrajujeme medovníčky a pečieme na 200 stupňoch cca 6-8 minút, tak aby medovníčky neboli tvrdé. Horúce medovníčky po upečení potierame rozšľahaným vajíčkom.

♥♥♥ DOBRÚ CHUŤ ♥♥♥



Ešte raz veľké ĎAKUJEM za možnosť zapojiť sa do tohto skvelého testovania.

Verím, že sa na mňa ešte niekedy usmeje šťastie a budem môcť opäť testovať s Modrým koníkom.


#test_dm10

Dmu nás doma, ako doma

Sledujem, že veľa z vás vyslovene už asi neznáša tieto koníkovské testovačky, no uznajte, koho by nepotešilo získať v dnešnej dobe niečo zadarmo a vyskúšať to.

Okey, nie každá z vás vie variť alebo piecť. Ale naopak, ja trávim v kuchyni väčšinu času. Práve preto som sa o testovanie dmBio produktov zaujímala a veľmi potešila keď ma vybrali. 


10 produktov, z ktorých hneď niekoľko veľmi rada a často využívam vo svojej kuchyni, keďže pečiem nielen pre svoju rodinu ale aj pre iných. Už len zistiť či dm výrobky sú niečím špeciálne alebo sú kvalitou rovnaké ako bežne dostupné potraviny. 


Na začiatok by som chcela napísať ze nie som extrémny zástanca bio stravy. Lebo popravde, kto mi vie zaručiť čo bio je alebo nie je? Napriek tomu chcem pre seba a svoju rodinu to najlepšie, na potravinách sa u nás naozaj nešetrí a radi si doprajeme pestrú a zdravú stravu. Pokúsim sa objektívne zhodnotiť každý produkt.

Hneď ako kuriér priniesol balík vybalila som ho, dcéra zbadala nugátový krém a vykríkla že chce palacinky.  Jasneeee, veď čo iné.
Veľká škoda, že som nemala doma banány lebo radšej ako palacinky pripravujem zdravé banánové lievance preliate javorovým sirupom.
No ale späť k palacinkám - nič jednoduchšie neexistuje, ale čo nespravím pre Miu? Tak tu je recept:


ZDRAVÉ PALACINKY :

  • 500 ml ryžové mlieko dmBio
  • 250 g celozrnná múka dmBio
  • 1 PL trstinový cukor dmBio
  • 2 vajíčka
  • 1 KL kokosový olej dmBio
  • Štipka prášku do pečiva dmBio ( zvyknem dávať trošku minerálky, ale nemala som doma tak som nahradila troškou , prdopeču')


Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom, tak sa nemôže stať že by ostali hrudky múky. Kokosový olej dávam do palaciniek vždy, aby sa cesto nelepilo na palacinkáreň potom uz stačí dávať len kvapku aj to len na každú druhú palacinku. Po upečení som natrela pol strany palacinky nugatovým krémom dmBiio a druhú polovicu malinovým džemom dmBio, preklopila dvakrát. A dozdobila vyšľahanou 33% šľahačkou s vanilkovým cukrom.


Mhhhh, ospravedlňujem sa, že v tomto prvom recepte som nespravila lepšie fotky ale zjedli sa skôr ako som stihla lepšie nafotiť.  Mia hneď musela otestovat. A teda musím povedať, že toto je naozaj velmi chutná a hlavne zdravšia verzia tohto obľúbeného detského pokrmu a v tomto prípade už klasické robiť ani nebudem. Naozaj vynikla jemne oriešková chuť múky. Milujem kombináciu sladkého s kyslým, takže malinový džem super doplnil nugátový krém. Z daného množstva víde cca 13 klasických palaciniek.


CRÈME BRÛLÉE TARTALETKY


Cesto:

  • 250 g špaldová múka celozrnná hladká
  • 50 g trstinový cukor (mletý)
  • 125 g maslo
  • 1 vajce
  • štipka soli

Náplň:

  • 500ml šľahačková smotana 33%
  •  5 žĺtkov
  • 55 g bio trstinový cukor
  • 1 vanilkový lusk


Smotanu dáme do hrnca so zrniečkami vanilky, plus pridáme aj celý vanilkový lusk. Privedieme k varu a hneď odstavíme. Žĺtka jemne zmiešame s cukrom aby sa nespenili. Pridáme asi 1/3 šľahačky a rýchlo zmiešame aby sa žĺtka neuvarili. Potom pridáme aj ostatnú smotanu. Týmto naplníme tartaletky a dáme do vyhriatej rúry na 150 stupnov - pozor nie na klasické pečenie ale na ventilátor. Na cca 20 minút. Krém sa musí hýbať ako želatína. Po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Pred podávaním dáme 1 lyžičku bio trstinového cukru a spravíme karamel brule pištoľou. UPOZORNIE - VYSOKO NÁVYKOVÝ DEZERT!!! Manželovi veľmi chutil. Mne osobne chutí Crème brûlèe najviac klasicky urobené bez cesta v miske (vtedy sa dáva do rúry na ventilátor a do vodného kúpeľa)



Ďalší recept som zvolila:


ŠPALDOVÉ CESNAKOVÉ TROJUHOLNÍKY:


  • 1 sušené droždie dm bio + 1 dcl mlieka + 1 PL dm bio trstinový cukor
  • 500 g špaldovej celozrnnej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 dcl oleja
  • 1 Čl soli

Maslová plnka: 

- 125 g masla + 1 ČL soli + veeeela cesnaku

Postup:
Urobíme si kvások. V ohriatom ocukrenom mlieku necháme napučať droždie. To vmiešame do špaldovej múky. Pridáme olej, mlieko a soľ. Vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať zo stien misky. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme hodinku kysnúť. Dáme si vyhriať rúru na 180 stupňov. Cesto si rozdelíme na 2 časti a každú postupne vyvaľkáme na plát s hrúbkou cca 5 mm, potrieme maslovou plnkou, stočíme ako roládu a nakrájame na trojuholníky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo čo máme radi. Pečieme asi tak 20-30 minút. Všetkým chutili len mne nie, mala som dať viac cesnaku. Preto som napísala že ho dajte veľa 🤣


SLANÉ ŠPALDOVÉ KRÚŽKY:


  • 250g dmBiio špaldová celozrnná 
  • 250g masla,
  • 1 vajce,
  •  morská soľ,
  • mandle lúpané
  • 200 g tvrdého syra


Z múky, nastrúhaného syra a masla vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Z cesta vykrajujeme pomúčenou formičkou krúžky alebo iné drobné tvary pečiva. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, zľahka posolíme a uložíme mandľu. Pečieme pri 180°C asi 5-10 minút. Zistenie - väčšina pagáčikov je najlepšie zjesť v deň upečenia. Tieto boli lepšie na druhý deň. 🙂 



Zistenie - väčšina pagáčikov je najlepšie zjesť v deň upečenia. Tieto boli lepšie na druhý deň 🙂



Ďalšie som zvolila Francúzske vanilkové eclairs.

Recept nepíšem zámerne.


Nedopadli dobre. Preto si myslím že špaldová celozrnná múka nieje naozaj vhodná do každého receptu. Chuťovo neboli dobré a po upečení niektoré splasli. Neboli nadýchané. Ale foto prikladám aby ste mali predstavu o čom tu píšem 🤣


Ďalšie som spravila moje veľmi obľúbené Cookies. Robievam ich na akýkoľvek spôsob. S ovocím, čokoládové, s ovsenymi vločkami. Dajú sa akokoľvek kombinovať.



COOKIES S KÚSKAMI HORKEJ ČOKOLÁDY:


  • 220 g dmBio trstinového cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 celé vajíčko a 1 žĺtok
  • 200 g dmBio špaldová celozrnná múka
  • 100g hladká múka
  • 1 dmBio vanilkový vanilkový cukor (alebo ak máte 1ČL extrakt) 
  • 1/5 KL sóda bikarbóna
  • 2 ks Horká čokoláda dm bio 70% (200g)


Mokré suroviny zmiešame spolu, pridáme spolu premiešané suché suroviny. Vypracujeme cesto na koniec pridáme na kúsky nasekanú horkú čokoládu. Rukou som odoberala po troškách a dávala na papier na pečenie malé,, placky" Treba myslieť na to že sa trošku zväčšia. Do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Vyšli mi dva plechy. Prvý som nechala dlhšie, tak do trošku hneda. Po vychladnuti boli ako originál chrumkavé cookies. Ale druhý plech som nechala kratšie. Boli bledšie a aj na druhý deň príjemne mäkké. Tak to chutí mne. 



Na svojom blogu som zverejnila aj fotku: MOJE KAŽDODENNÉ RAŇAJKY 

Dlhé roky som sa trápila s atopickou dermatitídou. Popri dojčení prvej dcéry - 15 mesiacov som prišla o polovicu vlasov. Bola som stále unavená a celkovo doslova vycicaná. Naj kamoška mi raz priniesla tento zázrak, keďže jej známa si tým vyliečila ekzém, že nech vyskúšam. Spomeniem ešte že od narodenia som mala problém s vyprázdňovaním 

Toto od druhého dňa nehrozilo. Stačilo si každé rano a večer spraviť napoj firmy ,,xy" (nebudem robiť robit v tejto recenzii reklamu inej firme), rozmixovať ráno s banánom v mlieku a vypiť. Večer len bez banána. Okrem tohoto jesť desiatu, obed a olovrant. A dodržiavať pitný režim. Aké jednoduché že? Po týždni mi prestali absolútne padať vlasy- čo si všimol hlavne manžel ktorý si všimol že zrazu je doma čisto a niesu moje vlasy všade. Určite to poznáte. Za 3 týždne som si všimla ze mi začal miznúť ekzém. A po mesiaci a ukončení balenia som sa odvážila a mala o 4 kilá menej. Ekzém zmizol. Kilá sa vrátili až pri ďalšom otehotnení o dva roky.
Teraz som začala piť znovu keďže zase kojím a toto tehotenstvo sa na mňa nalepilo viac kíl.

Namiesto mlieka som ho minuly týždeň pila s rastlinnými mliekami z dm. Jediné čo môžem dodať - MŇAM!!! Ja ich milujem.
Ryžové v balíku padlo samozrejme prvé.


Posledný receptík som zvolila pre tie, ktoré na pečenie nemajú až také nervy. Alebo pre tie, ktoré čakajú návštevu a chcú mať niečo na stole.


NUGÁTOVO-BANÁNOVÉ CROASANTY:


  • Lístkové cesto
  •  Nugátový krém dmBio
  • Banán
  • Lieskovcové oriešky
  • Maslo na potretie zvnútra
  • Vajíčko na potretie zvonka


Postup:

Trošku rozvaľkáme lístkové cesto. Potrieme maslom. Prerežeme na dve časti a následne krájame trojuholníky. Na každý dáme kopček nugátového krému, koliesko banánu, posekané oriešky, zatočíme. Potrieme vajíčkom a vrch este posypeme orieškami. Pečieme na 180 stupňov podľa potreby do zlata. Zamilujete si ich ;)



Na záver uz len dodám, že jediné čo si z tohto balíčku určite nekúpim je džem. Chuťovo je veľmi dobrý, ale pre mňa džem nie je džemom, pokiaľ nieje domáci a nemá 100% ovocia  Ten, kto však nemá inú možnosť ako si džemy kupovať, určite ocení jeho chuť aj konzistenciu.

K ostatným výrobkom sa budem rada vracať v regáloch dm. Chcem veľmi pekne poďakovať za možnosť otestovať ich. Bola to pre mňa príjemná skúsenosť. Škoda však, že akurát v nabytom týždni, kedy som nemala čas venovať tomu ešte viac pozornosti. Verím však že sa vám niektoré recepty budú páčiť.


Miša

#test_dm10

Môj týždeň s dmBio testovacím balíčkom 👩🏻‍🍳

Ahojte, Modrokoníkarky!

Mala som tú česť byť jednou z 10 žienok, ktoré testovali výrobky dmBio. Vďaka tomu, že ma firma vybrala na testovanie, užili sme si s rodinkou cez ten týždeň samé mlsky. V tomto článku sa o ne s vami rada podelím. 🙂 Tak poďme na to...


Ako to vôbec začalo? Stačil jeden komentár k výzve @konik_testuje asi takéhoto znenia: "Prosim si ku nam tieto bio zazraky. Osobne varim a peciem to a z toho co kupim v obycajnych potravinach ale rada by som vyskusala tieto biocka. Vsetko sa hodi a viem ako to pouzijem." a o pár dní výrobky cestovali k nám. 


Čo som s rodinkou testovala?

  • dmBio trstinový cukor - na rozdiel od trstinového cukru, ktorý ja doma mám, má dmBio trstinový cukor naozaj veľmi jemnú chuť a svetlú farbu. Samozrejme prvá koštovka patrila mne, len tak na štipku noža. Trstinový cukor bol na chuť naozaj veľmi jemný. Skúsila a použila som ho v takmer každom recepte, ktoré popíšem nižšie.
  • dmBio Natur ryžový nápoj - po otvorení som ho hneď ochutnala a zistila som, že je mierne sladký. Chuť bola veľmi príjemná. Nepiješ kravské mlieko? Tak nápoj je ideálny aj pre teba. Obsah tuku je veľmi nízky. Vyskúšala som ho v krupicovej kaši - kde jej dodal fakt sladkú chuť a ja "grankoholička" som si kašu okrem dmBio Bourbon vanilkového cukru (a dmBio trstinového cukru v základe) už ničím nemusela osladiť. Ďalej som ho vyskúšala aj v ryži v "mlieku" a aj s obľúbenými müsli.
  • dmBio špaldová celozrnná múka - má príjemnú orieškovú vôňu. Je ideálna pri pečení či už slaného alebo sladkého pečiva. Ja som ju vyskúšala pri našich obľúbených domácich celozrnno - špaldových bochníčkoch, muffinoch a tiež na palacinky, ktoré u nás pečiem minimálne 1x do týždňa. Myslím, že palacinky robíš aj ty. Čo tak vyskúšať túto múku? 
  • dmBio orieškovo-nugátový krém - na túto mlsku som sa veľmi tešila. Nakoľko mám rada jej ne/populárnu nebio verziu, mal tento krém výbornú, jemne orieškovú skôr viac nugátovú chuť pomazánky. Ako inak, hneď som začala s testovaním. Voňavý krém som ochutnala veľkou lyžicou a zistila, že musím rýchlo začať piecť, lebo z neho nič neostane. Krémom, okrem vyjedania sem-tam, som plnila muffiny a ponatierala palacinky. Musím podotknúť, že sa naozaj veľmi ľahko rozotieral. 
  • dmBio malinový džem - po otvorení pohára, džem neskutočne zavoňal, vzala som lyžičku, tentokrát čajovú, a hneď som ho ochutnala. Chuť bola veľmi príjemná, ľahká a na jazyku sa len tak rozplynul. Dcérka má cez víkend momentálne obdobie "rožtek s maslom a džemom", takže sme ho natreli aj na jej obľúbené pečivo a nesťažovala si. Takže chutil. Ďalej sme si ho vychutnali v muffinoch a taktiež na palacinkách. V muffinoch som džem použila 1x, že skúsim, čo to urobí. A bola to veľmi dobrá voľba. Manžel si pochvaľoval a odporučil mi robiť takéto malinové muffiny častejšie. Čo dodať? S radosťou...
  • dmBio prírodný kokosový olej - kokosový olej používam často. Či už pri varení, pečení, alebo pri skrášľovaní, krémovaní. Je až neskutočné, aké možnosti využitia kokosového oleja sú. Vôňa bola, ako inak, okúzľujúca a chutil naozaj výborne. Nejaký diametrálny rozdiel medzi tým, čo používam a týmto, čo som testovala som však ale nezaznamenala. Keďže je však vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve, rozidel tam určite bol. Bol použitý opať takmer v každom mojom recepte.
  • dmBio jemná horká čokoláda - horké čokolády naozaj nemusím, maximálne čo doma mám je klasická horká na varenie. Ale ako by to bolo keby som ju neochutnala? Oóóó, bola fakt horká, ale kedže obsahuje 70% kakaa nič iné som ani nečakala, no pre mňa nič na mlsanie. Tak som sa vrátila k orieškovo-nugátovému krému a čokoládu som sa rozhodla použiť do šťavnatého čokoládového koláčika. 
  • dmBio prášok do pečiva - pre pekárky neodmysliteľný pomocník. Využitý pri čokoládových muffinoch a palacinkách.
  • dmBio Bourbon vanilkový cukor - rozdiel medzi obyčajným vanikovým cukrom a dmBio Bourbon vanikovým cukrom bol neuveriteľný. Aróma vanilkového lusku zavoňala pri pretrhnutí sáčika takmer okamžite. Rozdiel bol badateľný hneď aj na pohľad. V balení sa nachádzali drobné kryštáliky cukru a jeho farba bola jemne hnedá. 
  • dmBio sušené pekárske droždie - musím sa priznať, že sušené droždie nepoužívam, nakoľko doma využívam iba čerstvé, či už na pečenie alebo do našej obľúbenej drožďovej pomazánky a tak som nemohla porovnať s iným sušeným. Ale nemôžem povedať, že by toto dmBio sušené pekárske droždie sklamalo. Naopak, urobilo to, čo malo. Keďže 9 g balenie bolo určené na 500 g múky, použila som ho hneď v prvý testovací deň na domáce celozrnno-špaldové bochníčky. 

A teraz, nech sa páči, tu sú moje spomínané recepty. Recepty sú písané v celých dávkach, ja som si ich upravovala podľa seba, keďže napr. múku som chcela využiť vo viacerých receptoch, spomínané sušené pekárske droždie bolo tiež určené len na 500 g múky a čokolády bolo tiež iba 100g. 


Domáce celozrnno-špaldové bochníčky (cca 16 ks)

- tu samozrejme závisí od teba aké veľkosti budeš robiť, môžeš si spraviť aj bagetky, žemličky... Čo len chceš. Ja som robila polovičnú dávku z 500 g múky a 1 ks sušeného droždia.

  • 1 kg dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • 7-8 dcl vody (podľa potreby)
  • 2 ks dmBio sušeného pekárskeho droždia
  • 4 PL olivového oleja
  • 4 ČL soli
  • hrsť slnečnicových semienok
  • hrsť ľanových semienok
  • hrsť tekvicových semienok
  • olivový olej na vytretie plechu
  1. V mise si zmiešame špaldovú celozrnnú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka. Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali čo najviac vzduchu.
  2.  Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.
  3.  Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bochníčky, bagetky... Takto pripravené bochníčky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.
  4. Rúru predhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s bochníčkami a teplotu znížime na 210 °C. Pečieme cca 30 minút.

Krupicová kaša

- recept na krupicovú kašu snáď poznáš, ale ja ju robím takto:

Do hrnčeka si nalejem 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja. Z hrnčeka odlejem asi polovicu nápoja do hrnca, v ktorom budem variť krupicovú kašu a v zvyšnom nápoji, ktorý ostal v hrnčeku si rozmiešam 2-3 PL krupice. Do nápoja, ktorý som naliala do hrnca, si pridám 1 PL dmBio trstinového cukru. Keď sa nápoj začne variť, vylejem zvyšný nápoj s krupicou, ktorý sa nachádza v hrnčeku a varím do zhustnutia. Následne vylejem na tanier, polejem roztopeným maslom, posypem dmBio Bourbon vanilkovým cukrom a jemne poprášim kakaom.


Šťavnatý čokoládový koláčik

- celá dávka je určená na okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm. Keďže som mala k dispozícii 100 g dmBio jemnej horkej čokolády, množstvo surovín som si upravila na dávku podľa nej. 

  • 300 g dmBio jemnej horkej čokolády
  • 250 g masla - prosím nie žiadne náhrady!
  • 6 vajec
  • 230 g dmBio trstinového cukru
  • 3 PL hladkej špaldovej múky

Okrem toho 

  • trochu masla a trstinového cukru na formu
  • trochu kakaa
  1. Čokoládu nasekáme a maslo nakrájame na malé kúsky. Obe suroviny pomaly roztopíme nad horúcim vodným kúpeľom. Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s trstinovým cukrom vymiešame do penista. 
  2. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
  3. Čokoládovo-maslový krém necháme trochu vychladnúť. Primiešame žĺtkový krém, bielkový sneh a 3 PL múky. Cesto vylejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút. 
  4. Necháme vychladnúť na mriežke. Koláč vyberieme z formy a poprášime kakaom.

Muffiny - plnené dmBio nugátovo-orieškovým krémom a dmBio malinovým džemom

- veľmi jednoduchý hrnčekový recept. Ja som opäť urobila polovičnú dávku a z nej mi vyšlo 20 muffinov. 

  • 2 vajcia
  • 3 hrnčeky dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • 1 hrnček dmBio trstinového cukru
  • 1 hrnček dmBio Natur ryžového nápoja
  • 1 hrnček dmBio prírodného kokosového oleja
  • 1 dmBio prášok do pečiva
  • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • dmBio jemná horká čokoláda, vlašské orechy a hrozienka - koľko uznáš za vhodné

"Náplň"

  • dmBio orieškovo-nugátový krém
  • dmBio malinový džem
  1. V mise najprv vymiešame vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme kokosový olej, ryžový nápoj a znovu vymiešame.
  2. Potom primiešame špaldovú celozrnnú múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme opláchnuté hrozienka, posekané orechy a posekanú čokoládu, nie však priveľmi nadrobno, aby sa v ceste úplne nerozpustila.
  3. Cestom plníme priehlbinky muffinového plechu asi do 1/3, ak taký nemáme tak rovnako do dvojitých papierových košíčkov.
  4. Následne dáme "náplň" v podobe buď orieškovo-nugátového krému alebo malinového džemu. Množstvo tak ako máme radi. Doplníme zvyškom cesta do 2/3 plechu/košíčkov. Nakoľko muffiny ešte v rúre porastú, neplníme plech/košíčky až po okraj.
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. 

"Mliečna" ryža s kokosom

  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
  • 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja
  • 3 PL dmBio trstinového cukru
  • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • 5 plátkov pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • kokosový orech na servírovanie - samozrejme pôjde to aj bez neho 
  1. Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti).
  2. Ryžu varíme v ryžovom nápoji spolu s trstinovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia. Ak sa nápoj príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela.
  3. Keď už je ryža mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame.
  4. Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie).
  5. Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.
  6. Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.

Kakaové palacinky s malinami

- z tohto množstva urobíš asi 8 palaciniek, samozrejme závisí ale aké veľké a aké hrubé ich budeš robiť.

  •  1 hrnček dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • pol hrnčeka vody
  • 2 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL dmBio prírodného kokosového oleja
  • 2 PL dmBio trstinového cukru
  • 1 ČL dmBio prášku do pečiva
  • na ozdobu použijeme maliny, med a pražené lieskovce

"Náplň"

  • dmBio orieškovo-nugátový krém
  • dmBio malinový džem
  1. Múku, vodu, vajíčka, kakao, olej, cukor a prášok do pečiva vymiešame mixérom. Cesto necháme 30 minút postáť a na troške kokosového oleja upečieme palacinky z oboch strán.
  2. Palacinky si ponatierame krémom alebo džemom alebo oboma naraz a zrolujeme do rolky.
  3. Na servírovacom tanieri dozdobíme malinami, polejeme medom a posypeme praženými lieskovcami. 

Na záver želám tebe aj tvojej rodine dobrú chuť! Verím, že ťa oslovili nielen recepty, ale aj dmBio výrobky. A preto ti určite odporúčam vyskúšať, keď nie všetky, aspoň niektoré zo spomínaných testovacích surovín. Ja tiež niektorým z nich ostávam verná.


#test_dm10

#dmbio

#recepty

#testovanie

Môj týždeň s dmBio testovacím balíčkom 👩🏻‍🍳

Ahojte, Modrokoníkarky!

Mala som tú česť byť jednou z 10 žienok, ktoré testovali výrobky dmBio. Vďaka tomu, že ma firma vybrala na testovanie, užili sme si s rodinkou cez ten týždeň samé mlsky. V tomto článku sa o ne s vami rada podelím. 🙂 Tak poďme na to...


Ako to vôbec začalo? Stačil jeden komentár k výzve @konik_testuje asi takéhoto znenia: "Prosim si ku nam tieto bio zazraky. Osobne varim a peciem to a z toho co kupim v obycajnych potravinach ale rada by som vyskusala tieto biocka. Vsetko sa hodi a viem ako to pouzijem." a o pár dní výrobky cestovali k nám. 


Čo som s rodinkou testovala?

  • dmBio trstinový cukor - na rozdiel od trstinového cukru, ktorý ja doma mám, má dmBio trstinový cukor naozaj veľmi jemnú chuť a svetlú farbu. Samozrejme prvá koštovka patrila mne, len tak na štipku noža. Trstinový cukor bol na chuť naozaj veľmi jemný. Skúsila a použila som ho v takmer každom recepte, ktoré popíšem nižšie.
  • dmBio Natur ryžový nápoj - po otvorení som ho hneď ochutnala a zistila som, že je mierne sladký. Chuť bola veľmi príjemná. Nepiješ kravské mlieko? Tak nápoj je ideálny aj pre teba. Obsah tuku je veľmi nízky. Vyskúšala som ho v krupicovej kaši - kde jej dodal fakt sladkú chuť a ja "grankoholička" som si kašu okrem dmBio Bourbon vanilkového cukru (a dmBio trstinového cukru v základe) už ničím nemusela osladiť. Ďalej som ho vyskúšala aj v ryži v "mlieku" a aj s obľúbenými müsli.
  • dmBio špaldová celozrnná múka - má príjemnú orieškovú vôňu. Je ideálna pri pečení či už slaného alebo sladkého pečiva. Ja som ju vyskúšala pri našich obľúbených domácich celozrnno - špaldových bochníčkoch, muffinoch a tiež na palacinky, ktoré u nás pečiem minimálne 1x do týždňa. Myslím, že palacinky robíš aj ty. Čo tak vyskúšať túto múku? 
  • dmBio orieškovo-nugátový krém - na túto mlsku som sa veľmi tešila. Nakoľko mám rada jej ne/populárnu nebio verziu, mal tento krém výbornú, jemne orieškovú skôr viac nugátovú chuť pomazánky. Ako inak, hneď som začala s testovaním. Voňavý krém som ochutnala veľkou lyžicou a zistila, že musím rýchlo začať piecť, lebo z neho nič neostane. Krémom, okrem vyjedania sem-tam, som plnila muffiny a ponatierala palacinky. Musím podotknúť, že sa naozaj veľmi ľahko rozotieral. 
  • dmBio malinový džem - po otvorení pohára, džem neskutočne zavoňal, vzala som lyžičku, tentokrát čajovú, a hneď som ho ochutnala. Chuť bola veľmi príjemná, ľahká a na jazyku sa len tak rozplynul. Dcérka má cez víkend momentálne obdobie "rožtek s maslom a džemom", takže sme ho natreli aj na jej obľúbené pečivo a nesťažovala si. Takže chutil. Ďalej sme si ho vychutnali v muffinoch a taktiež na palacinkách. V muffinoch som džem použila 1x, že skúsim, čo to urobí. A bola to veľmi dobrá voľba. Manžel si pochvaľoval a odporučil mi robiť takéto malinové muffiny častejšie. Čo dodať? S radosťou...
  • dmBio prírodný kokosový olej - kokosový olej používam často. Či už pri varení, pečení, alebo pri skrášľovaní, krémovaní. Je až neskutočné, aké možnosti využitia kokosového oleja sú. Vôňa bola, ako inak, okúzľujúca a chutil naozaj výborne. Nejaký diametrálny rozdiel medzi tým, čo používam a týmto, čo som testovala som však ale nezaznamenala. Keďže je však vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve, rozidel tam určite bol. Bol použitý opať takmer v každom mojom recepte.
  • dmBio jemná horká čokoláda - horké čokolády naozaj nemusím, maximálne čo doma mám je klasická horká na varenie. Ale ako by to bolo keby som ju neochutnala? Oóóó, bola fakt horká, ale kedže obsahuje 70% kakaa nič iné som ani nečakala, no pre mňa nič na mlsanie. Tak som sa vrátila k orieškovo-nugátovému krému a čokoládu som sa rozhodla použiť do šťavnatého čokoládového koláčika. 
  • dmBio prášok do pečiva - pre pekárky neodmysliteľný pomocník. Využitý pri čokoládových muffinoch a palacinkách.
  • dmBio Bourbon vanilkový cukor - rozdiel medzi obyčajným vanikovým cukrom a dmBio Bourbon vanikovým cukrom bol neuveriteľný. Aróma vanilkového lusku zavoňala pri pretrhnutí sáčika takmer okamžite. Rozdiel bol badateľný hneď aj na pohľad. V balení sa nachádzali drobné kryštáliky cukru a jeho farba bola jemne hnedá. 
  • dmBio sušené pekárske droždie - musím sa priznať, že sušené droždie nepoužívam, nakoľko doma využívam iba čerstvé, či už na pečenie alebo do našej obľúbenej drožďovej pomazánky a tak som nemohla porovnať s iným sušeným. Ale nemôžem povedať, že by toto dmBio sušené pekárske droždie sklamalo. Naopak, urobilo to, čo malo. Keďže 9 g balenie bolo určené na 500 g múky, použila som ho hneď v prvý testovací deň na domáce celozrnno-špaldové bochníčky. 

A teraz, nech sa páči, tu sú moje spomínané recepty. Recepty sú písané v celých dávkach, ja som si ich upravovala podľa seba, keďže napr. múku som chcela využiť vo viacerých receptoch, spomínané sušené pekárske droždie bolo tiež určené len na 500 g múky a čokolády bolo tiež iba 100g. 


Domáce celozrnno-špaldové bochníčky (cca 16 ks)

- tu samozrejme závisí od teba aké veľkosti budeš robiť, môžeš si spraviť aj bagetky, žemličky... Čo len chceš. Ja som robila polovičnú dávku z 500 g múky a 1 ks sušeného droždia.

  • 1 kg dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • 7-8 dcl vody (podľa potreby)
  • 2 ks dmBio sušeného pekárskeho droždia
  • 4 PL olivového oleja
  • 4 ČL soli
  • hrsť slnečnicových semienok
  • hrsť ľanových semienok
  • hrsť tekvicových semienok
  • olivový olej na vytretie plechu
  1. V mise si zmiešame špaldovú celozrnnú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka. Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali čo najviac vzduchu.
  2.  Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.
  3.  Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bochníčky, bagetky... Takto pripravené bochníčky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.
  4. Rúru predhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s bochníčkami a teplotu znížime na 210 °C. Pečieme cca 30 minút.

Krupicová kaša

- recept na krupicovú kašu snáď poznáš, ale ja ju robím takto:

Do hrnčeka si nalejem 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja. Z hrnčeka odlejem asi polovicu nápoja do hrnca, v ktorom budem variť krupicovú kašu a v zvyšnom nápoji, ktorý ostal v hrnčeku si rozmiešam 2-3 PL krupice. Do nápoja, ktorý som naliala do hrnca, si pridám 1 PL dmBio trstinového cukru. Keď sa nápoj začne variť, vylejem zvyšný nápoj s krupicou, ktorý sa nachádza v hrnčeku a varím do zhustnutia. Následne vylejem na tanier, polejem roztopeným maslom, posypem dmBio Bourbon vanilkovým cukrom a jemne poprášim kakaom.


Šťavnatý čokoládový koláčik

- celá dávka je určená na okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm. Keďže som mala k dispozícii 100 g dmBio jemnej horkej čokolády, množstvo surovín som si upravila na dávku podľa nej. 

  • 300 g dmBio jemnej horkej čokolády
  • 250 g masla - prosím nie žiadne náhrady!
  • 6 vajec
  • 230 g dmBio trstinového cukru
  • 3 PL hladkej špaldovej múky

Okrem toho 

  • trochu masla a trstinového cukru na formu
  • trochu kakaa
  1. Čokoládu nasekáme a maslo nakrájame na malé kúsky. Obe suroviny pomaly roztopíme nad horúcim vodným kúpeľom. Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s trstinovým cukrom vymiešame do penista. 
  2. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
  3. Čokoládovo-maslový krém necháme trochu vychladnúť. Primiešame žĺtkový krém, bielkový sneh a 3 PL múky. Cesto vylejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút. 
  4. Necháme vychladnúť na mriežke. Koláč vyberieme z formy a poprášime kakaom.

Muffiny - plnené dmBio nugátovo-orieškovým krémom a dmBio malinovým džemom

- veľmi jednoduchý hrnčekový recept. Ja som opäť urobila polovičnú dávku a z nej mi vyšlo 20 muffinov. 

  • 2 vajcia
  • 3 hrnčeky dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • 1 hrnček dmBio trstinového cukru
  • 1 hrnček dmBio Natur ryžového nápoja
  • 1 hrnček dmBio prírodného kokosového oleja
  • 1 dmBio prášok do pečiva
  • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • dmBio jemná horká čokoláda, vlašské orechy a hrozienka - koľko uznáš za vhodné

"Náplň"

  • dmBio orieškovo-nugátový krém
  • dmBio malinový džem
  1. V mise najprv vymiešame vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme kokosový olej, ryžový nápoj a znovu vymiešame.
  2. Potom primiešame špaldovú celozrnnú múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme opláchnuté hrozienka, posekané orechy a posekanú čokoládu, nie však priveľmi nadrobno, aby sa v ceste úplne nerozpustila.
  3. Cestom plníme priehlbinky muffinového plechu asi do 1/3, ak taký nemáme tak rovnako do dvojitých papierových košíčkov.
  4. Následne dáme "náplň" v podobe buď orieškovo-nugátového krému alebo malinového džemu. Množstvo tak ako máme radi. Doplníme zvyškom cesta do 2/3 plechu/košíčkov. Nakoľko muffiny ešte v rúre porastú, neplníme plech/košíčky až po okraj.
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. 

"Mliečna" ryža s kokosom

  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
  • 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja
  • 3 PL dmBio trstinového cukru
  • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
  • 5 plátkov pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • kokosový orech na servírovanie - samozrejme pôjde to aj bez neho 
  1. Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti).
  2. Ryžu varíme v ryžovom nápoji spolu s trstinovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia. Ak sa nápoj príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela.
  3. Keď už je ryža mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame.
  4. Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie).
  5. Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.
  6. Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.

Kakaové palacinky s malinami

- z tohto množstva urobíš asi 8 palaciniek, samozrejme závisí ale aké veľké a aké hrubé ich budeš robiť.

  •  1 hrnček dmBio špaldovej celozrnnej múky
  • pol hrnčeka vody
  • 2 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL dmBio prírodného kokosového oleja
  • 2 PL dmBio trstinového cukru
  • 1 ČL dmBio prášku do pečiva
  • na ozdobu použijeme maliny, med a pražené lieskovce

"Náplň"

  • dmBio orieškovo-nugátový krém
  • dmBio malinový džem
  1. Múku, vodu, vajíčka, kakao, olej, cukor a prášok do pečiva vymiešame mixérom. Cesto necháme 30 minút postáť a na troške kokosového oleja upečieme palacinky z oboch strán.
  2. Palacinky si ponatierame krémom alebo džemom alebo oboma naraz a zrolujeme do rolky.
  3. Na servírovacom tanieri dozdobíme malinami, polejeme medom a posypeme praženými lieskovcami. 

Na záver želám tebe aj tvojej rodine dobrú chuť! Verím, že ťa oslovili nielen recepty, ale aj dmBio výrobky. A preto ti určite odporúčam vyskúšať, keď nie všetky, aspoň niektoré zo spomínaných testovacích surovín. Ja tiež niektorým z nich ostávam verná.


#test_dm10

#dmbio

#recepty

#testovanie

Pečiem, varím, testujem

Ahojte, ako jedna z vybraných som mala možnosť testovat dmBio výrobky. Naozaj som sa veľmi tešila, lebo rada používam rôzne múky na pečenie a skúšam a vymýšľam. Balíček prišiel a ja som ako malá trhala pásku a krabicu, aby som všetko videla a fotila.Skúsila som pár receptov, s ktorými by som sa s vami veľmi rada podelila. Ideme  a to:Prvá prišla na rad dmBio špaldová celozrnná múka.Tieto špaldové múky mám odskúšané iných značiek, takže ich viem naozaj porovnať. Konkrétne táto múka bola veľmi dobrá v tom, že je naozaj sypká, jemná a voňavá. Čo u celozrnných nie je zvykom. Vačšinou su hutné a sem tam sa v nich nájde nejaký malý kúsok. Tu vôbec, veľmi dobre sa mi s ňou pracovalo a aj chuťovo som pocítila rozdiel. Piekla som z nej Kysnutý kvet s dmBio čokoládovo orieškovým krémom. Takže hneď napíšem recenziu aj na tento krém v plnke. Ja teda nie som zástanca týchto rôznych krémov v pohárikoch, ale mala som možnosť vyskúšať a som za to rada. Krém bol pekne tmavý, voňavý. No skoro som prišla o trpezlivosť ked som ho rozotierala po ceste. Krém je hutný a aj po miernom nahriatí bol stále hustý. Ale beriem to ako plus pre výrobok, keďže sa mi pri pečení v rúre krém neroztiekol a pekne držal v koláči. Chuť je dobrá, nie moc sladká a dá sa jesť aj len tak so sladkým pečivom, alebo pridať do mliečneho nápoja.Kysnutý čokoládový kvet: 180 ml vlažný ryžový dmBio nápoj1 ks vajce50 g rozpustený kokosový dmBio tuk1/2 sáčku dmBio droždie v prášku450 g dmBio celozrnná špaldová múka dmBio čokoládovo orieškový krém 2 PL dmBio trstinový cukor1 ČL soľ dmBio pekárske sušené droždie K tomuto len krátko - u mňa nevyužiteľné. Ja som ho skúsila do vyššie pridaného receptu a naozaj som nemilo prekvapená. Cesto mi nevykyslo a neviem sa nejako stotožniť s tým, že existuje sušené droždie. Možno s ním neviem pracovať, ale išla som presne podľa návodu. dmBio prášok do pečivaPoužívam a som spokojná. Konzistencia je pekne sypká. V ceste urobil, čo mal. Niekedy je dosť v ceste cítiť chuť prášku do pečiva, ale tu som s tým takýto problém nemala. S cestom sa pekne spojil.Bábovka z ryžovej múky4 ks vajcia150 ml kokosového tuku110 ml dmBio ryžového nápoja200 g polohrubej ryžovej múky1/2 bezlepkového prášku do pečiva2 polievkové lyžice kakaadmBio bourbon vanilkový cukorChuť pekne výrazná. Použila som ho do palaciniek. Ale využitie má takmer v každom pečení. Cesto pekne rozvonia. dmBio jemná horká čokoládaJa ako konzument len horkej čokolády som musela ísť do dm-ky nakúpiť ďaľšie kusy. Horkú čokoládu zbožňujem, inú ani nejem a tento koláčik som proste musela spraviť, lebo som mala chuť na poriadnu dávku horkej čokolády 🙂 Úžastná chuť, vôňa. Krásne sa roztopila, zapracovala do cesta a veľmi dobre sa mi s ňou celkovo pracovalo. Ja sa k nej určite ešte vrátim 🙂Čokoládovo tvarohový cheesekake1 balenie jemných keksovdve lyžice kokosový dmBio kokosový olej500 g tvaroh jemný(ja dávam hrudkový)1 ks smotana šľahačková300 g jemná horká dmBio čokoláda140 ml smotana šľahačková100 g horká jemná dmBio čokoládadmBio prírodný kokosový olejJe to proste zázrak. Používam ho na pečenie, varenie, smaženie, do kávy a vyjedám ho lyžičkou 🙂 Konkrétne tento z dm ma výýýbornú chut. Veľmi krásne vonia a má konzistenciu, ze ho nemusíte loviť a vyškrabávať s lyžičkou. Vždy ked s ním pečiem, zoberiem si z neho kúsok a potriem si s ním pery - úžastný prírodný balzam 🙂 Použila som ho do každého koláča v tejto recenzii. A čo úplne zbožňujem je spraviť si na ňom praženicu. Tá chuť je neopísateľná. Lahodná chuť, nič olejové, prepálene a je pekne vláčná. Vždy si dávam do praženice jemné ovsené vločky. Vyskúšajte a neoľtujete 🙂dmBio malinový džemNa džemy si dávam pozor, takže skôr si ich doma varím ako kupujem. Tento dm-kový som vyskúšala v nápoji. Chuť je svieža, sladkasto - kyselkavá, čo je super, lebo sladké džemy nemám rada. Keď som ho otvorila, tak som ho musela hneď ovoňať. Vôňa je krásna, ale aj tak radšej zostane  pri domácej výrobe džemov a lekvárov 🙂 Za mňa však dávam pozitívne hodnotenie 🙂Malinový bozk - všetko dobre rozmiešať1 lyžica zmrazenej malinovej drene(ja som dala jahodovu)1 lyžica roztlačeného červeného melónatroška malinového džemu100-150 ml ružového polosladkého šumivého vínaguľôčky mrazených ríbezlí prihodiť rovno do pohára dmBio trstinový cukorIný cukor sa u nás nepoužíva,avšak tento "bledý" som mala možnosť vyskúšať až teraz 🙂 Príjemne chutí, nie je veľmi hrubý a perfektný do pečenia. Používam ho snáď do každého pečenia. Ak sa mi chce, tak ho niekedy ešte pomeliem, aby bol ešte jemnejší v ceste, ale väčšinou sa mi nechce 🙂 Tento cukor odporúčam. Určite vyskúšajte.dmBio ryžový nápojTak toto je u nás stálica. Dcérka ho má veľmi rada na pitie. Ja ho zasa používam často na pečenie. Má jemne sladkastú chuť, takže nemám ho problém vypiť len tak, alebo si ho dám do kávy. Robievam z neho kaše, nápoje, koláče. Koláčom dodá takú príjemnú inú chuť. Kupujem ho skoro každý týždeň, takže vrelo odporúčam 🙂Tak už sme na konci, fuuu no posedela som si trošku nad touto recenziou, ale som rada, že som mohla moje skúsenosti poslať ďalej. Ak by ste chceli podrobné postupy koláčov, nápojov alebo len v niečom poradiť, neváhajte ma kontaktovať a teším sa niekedy skorého videnia 🙂Maťa#test_dm10

Moje testovanie dmBio produktov

Milé mamičky a oteckovia, prípadne starí rodičia, aj adminovia z koníka, chcem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s potravinovými výrobkami z rady dmBio. Príjemne ma prekvapilo, že nás vybrali a potešili sa aj naši drobci, keď k nám prišla veľká škatuľka s prevažne sladkým obsahom.


Neváhala som a rýchlo som sa pustila do kreatívneho pečenia a varenia. Otestovali sme všetky tieto produkty:


1. Bio ryžový nápoj 1 l


Výrobok nás zaujal pekným bielym obalom, podobným v akom bývaju rastlinné mlieka, napríklad sójové, mandľové, ale aj spomínané ryžové.


Tento nápoj mojim deťom na prvé ochutnanie nezachutil, keďže s ním neprišli do styku už skôr a nemuseli sme im ho podávať namiesto mlieka. Mne však chutil a neskôr večer som z neho uvarila aj puding. Do pudingu som použila okrem ryžového nápoja aj med, ovsené vločky, kokos a vanilkový puding v prášku. Tento puding bol síce riedkej konzistencie, ale celkom sýty a určite aj zdravý. Ja ryžový nápoj odporúčam aj na doplnenie pitného režimu, či už pri diétach, športe, ale aj do varenia, ako náhradu pri laktózovej intolerancii alebo intolerancii lepku.  Určite sa hodí do varenia ako súčasť rôznych bielych polievok, napríklad fazuľovej, karfiolovej, ale aj do krupicovej kaše a rôznych iných jedál.



2. Bio trstinový cukor 1 kg


Tento cukor bol zabalený v praktickom priesvitnom fóliovom vrecku. Jeho farba bola o trošku tmavšia ako u klasického repkového cukru, ale nie až taká tmavá ako u hnedého cukru. Na ochutnanie som mala pocit, že je sladší a chutnejší ako náš repkový cukor. Keď som si prečítala etiketu, tento výrobok vzbudil u mňa dobrý dojem zdravého produktu, keďže sa nevyrába chemickou rafináciou, ale surová trstinová šťava je opatrne varená, sušená a kryštalizovaná. Trstinový cukor bsahuje vysoký podiel glukózy a fruktózy.


Používala som ho do pečenia - do lineckých koláčikov, muffinov, aj do nugátovo-orieškovej torty. Podľa mňa nemá žiadne nevýhody(okrem vyššej ceny), iba výhody. Aj balenie bolo šikovné, a pre mňa výhodné, pevné, neroztrhnuteľné, aj s nálepkou na prelepenie, keď časť z neho miniete a chcete si ho odložiť do kredenca. 


3. Bio kokosový olej 220 ml


Tento výrobok ma najprv zaujal pekným obalom, ktorý pôsobí luxusne a vzbudzuje dojem čistoty, čistého prírodného produktu. Kokosový olej je v sklenom poháriku so širokým hrdlom, čo je výhoda pri varení - dá ľahko naberať.


Po otvorení ma dostala nádherná vôňa kokosu a perleťová biela farba tohto oleja. Mal hustú konzistenciu.  Hneď som mala chuť celá sa s ním natrieť, ale to už by nebolo testovanie potravinových výrobkov, ale kozmetické testovanie. Takže som od svojich chúťok upustila a dala sa do pečenia a varenia. Použila som ho pri smažení palaciniek, do  banánových muffinov, skúšala som s ním vymastiť aj plech na muffiny. Jednu lyžicu som pridala aj do polevy z bielej čokolády. Všade sa mi tento olej osvedčil. Palacinkám, poleve, aj muffinom dodal úžasnú kokosovú príchuť, aj vôňu. Namotala som sa, takže budem ho kupovať.


Ešte som chcela spomenúť význam kokosového oleja pre zdravie. Tento olej je veľmi vhodný pre cukrovkárov, keďže jeho tráviaci proces je pomalší, cukry sú uvoľňované postupne. Pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdravie štítnej žľazy. 


Pri pečení a vyprážaní sa neprepaľuje, je vhodný na použitie až do 200 stupňov Celzia. Odporúčam ho na varenie a pečenie sladkých jedál, na slané jedlá by som použila kokosový olej bez vône. Aj ten je v ponuke v Dmke.

 

4. Bio vanilkový cukor Bourbon vanilla 4x8g


V balení boli 4 vrecká po 8 gramov. Jeho výrazná vôňa mi pripomenula vôňu strukovej vanilky, ktorú občas kupujem. Priznám sa, že ja som zvyknutá na klasický vanilkový cukor, ale tento som využila pri pečení lineckého pečivka a pridala som ho aj do tortového cesta. Do krému som ho radšej nepridávala, aby sa mi tam nepobili chute. Myslím, že by sa výborne hodil k príprave domácej vanilkovej zmrzliny alebo domácich likérov, napríklad vaječného. Možno nabudúce vyskúšam. Skúste aj vy a napíšte mi, ako to dopadlo🙂.



5. Bio celozrnná špaldová múka 1 kg


Špalda je druh nešľachtenej pšenice. Špaldová múka má vysoký obsah bielkovín(17 %), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu. Obsahuje aj 2,5 percent tuku s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín. Táto múka je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok.


Špaldová múka sa hodí na pečenie slaného aj sladkého pečiva, napríklad chleba, rožkov, pizze, slaných tyčiniek, bábovky. Upiekla som z nej chlebík, ktorý chutil znamenito, aj keď nevyzeral úplne dokonalo. Počas pečenia mi bohužiaľ na niektorých miestach praskol. Do cesta som pridala aj ľanové semiačka, ktoré rada a často používam. Kto chce, môže použiť alebo tekvicové semiačka. Chlebík mal trošku horkastú chuť, takže nabudúce zmiešam špaldovú múku s bielou múkou aspoň v pomere 1:1. 


6.  Bio sušené droždie 9 g


Voňalo podobne ako klasické droždie. Ja často sušené droždie nepoužívam, radšej použijem čerstvé. No je dobre mať pre istotu doma aj sušené, ak by bol zatvorený obchod, alebo by sa vám nechcelo ísť do obchodu s deťmi, čo je niekedy naozaj horor. Sušené droždie z Dmky, ktoré som mala otestovať, našlo svoje využitie v mojom špaldovom chlebíku.  Zamiesila som si cesto na chlebík a išli sme s rodinkou na chvíľu von. Keď sme sa vrátili, dala som piecť chlieb. Pri pečení mi pomáhal môj muž svojím frfľaním, že to dlho trvá a spálime veľa elektriny🙂, no presvedčila som ho, že ja som si vybrala chlebík, lebo iné žienky práve pečú zo špaldovej múky niečo sladké, tak aby som bola originálna🙂.  


Podelím sa s vami o recept: 

  • 500 g špaldovej múky
  • 330 ml vlažnej vody
  •  sušené droždie(je vhodné na 500 g múky) alebo 1/2 čerstvého droždia
  • pol lyžičky, max. tri štvrte lyžičky soli
  • 6 lyžíc oleja

Pečieme na 200 stupňoch 45-50 minút. 


7.  Bio prášok do pečiva 4x17 g


Použila som ho na pečenie tortového korpusu, cesto bolo vďaka nemu krásne nadýchané, nesklamal ma. Čo je výhodou, je bez gluténu a bez fosfátov. 



8. Bio lieskovcovo-nugátová nátierka 400 g


Najprv sme ju testovali iba na chlebíku s mojimi dvomi drobcami. Chutila hlavne mladšiemu synkovi, mal od nej riadne čoko fúzy🙂. Táto nátierka nie je veľmi sladká. Môžete si ju natrieť na sladké pečivo, napríklad makovku, alebo na špaldový, či iný celozrnný chlebík. My sme ju papali s bielym chlebíkom. Zvyšok som  použila do krému do torty, zmiešala som čokoládový puding s lieskovcovo-nugátovou nátierkou a maslom. Odporúčam.



9. Bio malinový džem 340 g


Trošku kyselkavý, ale veľmi chutný. Páčila sa mi jeho tmavo červená farba a zamatovo jemná konzistencia. Nebol stuhnutý ako želé, ale ľahko sa roztieral. Za to vďačí jablkovému pektínu. Ja som s týmto džemom lepila linecké koláčiky, po ktorých na druhý deň nezostalo ani stopy, takže som pokračovala ďalej v pečení na sviatky. Zvyšok džemu mi v chladničke vydržal dosť dlho,  má dobrú trvanlivosť a rýchlo sa neskazí.


10. Bio horká čokoláda 100 g


Je to 70 percentná horká čokoláda. Skúšala som ju posekať do banánových muffinov a aby neboli veľmi horké, pridala som do cesta aj pár kúskov bielej čokolády. Len ich veľmi dlho nepečte, lebo horká čokoláda sa veľmi vysuší. Takže nabudúce ju použijem v tekutom stave na zdobenie domácich keksov. 


#test_dm10