Vaše skúsenosti s Popradskou kávou

konik_testuje14.12.2018

Jeseň a vôňa lahodnej kávy idú dokopy. Predovšetkým, ak je to Popradská káva, ktorá prináša do svojho portfólia novinky zrnkových káv, ktoré sú momentálne veľmi trendy. Kávy Crema espresso, Classico espresso a Extra špeciál espresso ponúkajú vyváženú chuť a úžasnú arómu, ktorú ocenia aj najnáročnejší zákazníci.

A ocenilo ich aj 10 mamičiek z Modrého koníka, ktoré testovali kávičky v pohodlí svojich domovov.

Kávy sú pražené tradičným spôsobom, teda pri vysokej teplote v pražiacom bubne. Tento spôsob praženia dáva priestor vyniknúť charakteru kávových zŕn. Navyše, Popradské kávy sú pražené na Slovensku.

Tradičká a obľúbená značka je zárukou kvality a nasledujúce recenzie to len dokazujú. Prečítajte si názory, skúsenosti a postrehy žien v nasledujúcih riadkoch fóra.

---

Viac o Popradských kávach nájdete na: https://www.popradske.sk/kava/

---

Viete, že sme si šálku z Popradu už raz naplnili chutným čajíkom? Áno. Testovali sme Popradské wellness čaje. Prečítajte si recenzie, aby vám nič neušlo: https://i.modrykonik.sk/recenzie_popradsky_well...

Alebo vás skôr zaujímajú krásné a nežné čaje Mistral? Potešte svoju ženskú dušu tak, ako naše testerky: https://i.modrykonik.sk/recenzie_mistral_ovocne...

O predsudkoch, káve a o farbách


Je december a s najlepšou kamoškou sedíme na terase kaviarne na Piazza Navona, v jednom z najkrajších miest – v Ríme.  Máme úžasný výhľad na krásnu architektúru, umelcov prezentujúcich svoje diela, vianočnú výzdobu, ktorá má v kombinácií so slnečnými lúčmi zvláštne čaro. Konečne vieme, kam sa podeli tí krásni chlapi z talianskych filmov, ktorých sme márne vykukovali na Sicílii. Všetci sú v Ríme! 😀 Aj krásne ženy s osobitným štýlom. Vychutnávame si obligatórne espresso a hodnotíme náš výlet. Taliani sú veľmi hrdí kávičkári, na svoju kávu ozaj nedajú dopustiť. Zachutila aj nám. Bude nám to trochu chýbať – slnko, neopakovateľná atmosféra, aj tá bezstarostnosť. Každé ráno kaviareň, espresso a niečo sladké. My sme sa pohodlne usadili, ako sme boli zvyknuté, zatiaľ čo miestni si ani bundy nevyzliekli a len rýchlo šupli do seba pri bare ristretto – ako u nás by niekto dal poldecák🙈. Riadne pri tom hulákali, aj rozhadzovali rukami a my sme rozmýšľali, či sa hádajú, keďže taliansky nerozumieme. Oni však s úsmevom pozdravili a odišli. Celodenné potulky, miestne špeciality, úzke uličky, architektúra... Trochu som si zvykla. A vôbec sa neteším na „slovenské presso“.



Asi práve tá atmosféra, ktorú som pred pár rokmi zažila v Taliansku, bola pre mňa inšpiráciou k väčšiemu záujmu o kávu. Káva už pre mňa neznamenala len dávku kofeínu, ale pôžitok spojený s celou vedou. A tak som sa začala učiť orientovať v kávach a aj v príprave kvalitného espressa.



Dnes sedím na dvore u deda a mám prenádherný výhľad: Stromy, lístie, sem-tam sedmokráska, kopa lístia, a žltá, zelená, červená, hnedá, oranžová a všetky odtiene oranžovej! Pavučinky, gaštany, šípky, ranné hmly, slnečné lúče... Nemusím sa nadchýnať opismi, všetci to dôverne poznáte – je to naše slovenské babie leto a tento rok je ozaj nádherné. Drobec sa výnimočne ticho a výnimočne dlho hrá s lístím, až je to podozrivé. Fascinuje ho, ako šuští a možno ho fascinujú aj tie farby.




Vychutnávam si vynikajúce espresso pripravené z našej slovenskej kávy, z Popradskej. Nemôžem uveriť, akú má skvelú chuť a krásnu vôňu. Nič mi na ňom neprekáža, nič ma neruší. Azda je to tým krásnym prostredím? Naše pocity sú väčšinou výsledkom emócií a keď sa človek cíti dobre, aj mu akosi lepšie chutí...



Pripravím si také isté doma ráno, pripravím návšteve, počas dňa dnu aj vonku. Rodina, priatelia - všetkým pripravujem Popradskú. Viem, že si kávu vyberajú a nevypijú hocičo. Zaujímam sa o ich názor. Chutí. Dávajú aj rôzne prívlastky, ktoré si presne ani nepamätám🙈. Spýtajú sa na značku. Odpovedám: Popradská. Niekto myslí, že žartujem. Áno, tá v červenom obale a so šľahačkovým pohárom. A je vynikajúca!



Smejem sa aj sama na sebe, ako som mohla mať také predsudky. „Tsss! Ako toto môže niekto piť, kto už ochutnal kvalitnú kávu?!“ podráždene som si vravela sama pre seba, keď som hosťom počas návštevy hrdo niesla naše espresso talianskej značky, na príprave ktorého som si veľmi dala záležať a svokra mi zakričala: „Mne urob Popradskú, zalievanú, prosím ťa.“ „Psss! Nevie oceniť kvalitu!“



Nikdy mi ani nenapadlo kúpiť si Popradskú, ani som sa tým smerom v obchodoch nepozerala - iba jeden malý balíček som mala. Pre prípad, že nás navštívi svokra😁.  Ináč som si objednávala známe značky alebo si nechala priniesť zo zahraničia. Keď som ale na Koníku zbadala možnosť otestovať zrnkovú kávu a v požiadavkách bolo, že hľadajú náročné kávičkárky, neváhala som. Trochu ma aj prekvapilo, že Popradská hľadá náročné??? Tak idem do toho!


Na „ochutnávku“ som dostala tri druhy:


CREMA espresso – 100% arabica,
CLASSICO espresso – zmes arabiky a robusty,
EXTRA ŠPECIÁL – 100% arabica.



Všetky som pripravovala na pákovom kávovare. Mlela som 20 sekúnd.



Najviac si arómu kávy vychutnávam práve pri mletí zŕn. Otváram vákuový obal, zatváram oči a tá vôňa je nádherná. U všetkých troch druhoch je výnimočne krásna. Taká naša, ktorú poznám z detstva, len výraznejšia. Priznám sa, že oči som pri ovoniavaní zatvárala nie pre efekt ako z reklamy. Obaly sa mi vôbec nepáčia. Príliš lesklé, príliš kontrastné a aj tie farby pre mňa také výrazné až rušivé. Ak by som musela vybrať najkrajší obal, tak tá červená so šľahačkou Extra Špeciál. Má aspoň tradíciu 😝Obaly teda nie sú „mojou šálkou kávy“, ale synovi sa veľmi páčili👍.



Často sa stáva, že práve obal či značka predáva. Vždy znovu a znovu sa presviedčam o tom, že najprv sa treba pozrieť pod obal a nerobiť unáhlené povrchné závery😉. Aj tentokrát to bolo tak.


Pre „moju šálku kávy“ platí presne časť textu z pesničky od mojej obľúbenej speváčky Simy Marthausovej (záver doplnený mnou😁):


Radšej horká - ako sladká,
radšej v strede - ako príliš nízko bude moja latka.
Radšej s chuťou - ako mliekom,
vychutnávať každú chvíľu ... (nie len) pred domčekom 💛

Obr.: Classico espresso


Najviac mi ulahodila Popradská Classico espresso. Má veľmi výraznú a nádhernú arómu, pre mňa až drevitú. Jej chuť je sýta a zároveň veľmi príjemná a lahodná. Pena krásna orieškovohnedá a zostane v šálke aj po vypití. Táto je pre mňa.



Obr.: zrná Crema espresso 


Manžel si vybral Crema espresso ako svoju naj. Pre mňa je v porovnaní s "tou mojou" trochu kyslejšia, pena však krásna, hustá a bohatá, vôňa jemnejšia. Tú som ponúkala aj hosťom, všetkým chutilo.

Obr.: Popradská a ruky môjho muža🙂


Babkinou favoritkou je Extra Špeciál. Jedna babka pije espresso, druhá zalievanú. Espresso nemalo až takú orieškovú lahodnú penu. Táto červená "šľahačková" však asi vo väčšine Slovákov zanechá nostalgiu a spomienky. Tak to bolo aj u mňa. Spomenula som si na skúškové počas vysokej školy, kedy som do seba liala litre zalievanej - tzv. turka😄. Tá chuť nebola bohviečo. Dnes mi však chutí omnoho lepšie.


Obr. Extra Špeciál


Caffe Latte a Cappuccino som počas tých dvoch týždňov nemala komu pripraviť. V našej rodine a medzi blízkymi priateľmi sa pije čierna silná bez mlieka a bez cukru. Mamka občas prisladí. Aj som zvažovala, že konečne vyskúšam šľahač na mlieko, ktorý som dostala ako dar, ale potom som si spomenula, ako som sa naposledy ulakomila na krásne napenené cappuccino so škoricou...a ako rýchlo som potom musela hľadať toaletu🙈. Nebola to „chyba“ kávy, len ja a kravské mlieko v akejkoľvek forme sa veľmi nemusíme. Tak som nechcela plytvať☺.


Dnes už viem, že kvalitná káva nemusí byť len tá najdrahšia, dovezená a z najdrahšieho stroja. Kvalitná káva môže byť aj zalievaná, len ju treba správne pripraviť, aby sa z nej nevylučovali škodlivé látky, iba tie prospešné a lahodné... A to vôbec nie je všetko. O správnej príprave kávy pekne píše na Koníku @lola777.



Moja sestra, ktorá vyštudovala baristiku v Gold Coast, vraví, že vždy je čo objavovať a učiť sa o príprave kávy, aj o káve samotnej. Ja som sa pri tomto testovaní naučila veľa. A nie len o káve. Zbavila som sa zbytočného predsudku, aj nesprávneho úsudku. Niekedy stačí len ten obal rozbaliť, nahliadnúť dnu, ovoniať a neriešiť farby, výzor, lesk a iné nepodstatné veci💙. 



Ďakujem Modrému koníku za túto skúsenosť a ak ste dočítali až sem, tiež Vám ďakujem, pretože čo sa kávy týka, viem jej veľa vypiť, veľa pri nej rozprávať a aj veľa o nej rozprávať 😁.


Nech už je tá Vaša obľúbená šálka kávy akákoľvek, majte z nej pôžitok aj úžitok. A určite dajte šancu aj našej Popradskej 😉.


#test_popradska_kava

#lovecafe

Ako ma káva pohladila, nakopla a nezradila

Mnoho žien to pozná. Snažíme sa zo svojho dňa vyžmýkať maximum. Byť skvelé dcéry, manželky, matky, priateľky, zamestnankyne... A popritom si ukradnúť aspoň malú chvíľku pre seba. Nejedna z nás si povzdychne, ach, keby ten deň mal 48 hodín... A to aj keď sme na materskej. Doma treba toho toľko porobiť, venovať sa deťom, možno dnes niečim milým prekvapiť manžela a kamoška sa chce stretnúť a ponadávať si na svokru/prácu/manžela, a áno, aj na malého, jaaaj, ten bol v noci hore zase aspoň desaťkrát... Ale kde je tá chvíľka, ktorá je len a len moja?


Tá moja je už niekoľko rokov PRI KÁVE. Aj moje deti vedia, že keď maminka pije kávu, to je posvätný čas, chvíľa len pre mňa. Milujem tú vôňu, dodáva mi energiu, pozitívne myslenie, a svojim spôsobom ma upokojuje. Takže možnosť testovať tri Popradské bola svetlým okamihom vlastne asi celého mesiaca. 


Balíček prišiel rýchlo a otvárala som ho s takým nadšením, že som si ho ani nestihla nafotiť. Objavila som vo vnútri hotový poklad - tri druhy zrnkovej kávy:


1. Crema espresso - zlatý obal

2. Classico espresso - modrý obal

3. Extra špeciál espresso - červený obal



Doteraz som zvykla piť mletú extra špeciálku. To bol môj jednoznačný favorit. No toto testovanie zamiešalo karty. Ale pekne poporiadku. 


1. CREMA ESPRESSO


Túto kávičku som si vybrala na otestovanie ako prvú. Je to 100% arabica. Po otvorení obalu ma očarila lahodná vôňa. Bola som zvedavá, či bude naozaj taká, ako som očakávala podľa názvu. A u mňa očakávania splnila. Mala intenzívnu výraznú chuť, ale nie horkú, bola lahodná, krémová, s bohatou penou, ktorá na káve vydržala počas celého popíjania. Na prvý krát naozaj očarila. 


Keď som otestovala všetky tri druhy Popradskej, k tejto som sa vracala, keď som potrebovala kávové POHLADENIE. 




2. CLASSICO ESPRESSO


Prišla na rad ako druhá. Zmes arabiky a robusty. Pripravila som si ju v deň, keď som prebdela už dve noci kvôli vysokým teplotám a dusivému kašľu svojho staršieho drobca a ráno som cítila nutkanie podopierať si očné viečka špáradlom. A táto káva bola presne tým, čo som v to ráno potrebovala. Neskutočne aromatická vôňa. Výrazná, silná a plná chuť, takisto hustá pena navrchu. Dodala mi energiu, ktorú som potrebovala, a už som frčala na plné obrátky. Priznám sa, že túto kávu už doma nemáme. Minula sa ako prvá, ale dlho bez nej nebudeme. Práve toto je ona, naša nová topka, káva, ktorá nás bude doma prebúdzať do krásnych i sychravých jesenných rán. Aj tých zimných. A jarných. A áno, aj tých horúcich letných. Túto kávu už ťažko niečo prekoná, je to moje kávové NAKOPNUTIE.



3. EXTRA ŠPECIÁL ESPRESSO


Keďže bola extra špeciálka mojou doteraz obľúbenou kávičkou, túto chuť a vôňu som dokonale poznala. Je to 100% arabika. Intenzívna, trochu viac horká ako classico a crema, ale lahodná, takým tým svojim tradičným spôsobom. Táto káva ma teda neprekvapila, ale ani nezradila. Splnila presne moje očakávania, prebudila spomienky, keďže ju pijem už roky rokúce v mletej verzii. A vždy si ju rada vychutnám, je to moja kávová KLASIKA.





Ďakujem @konik_testuje a #test_popradska_kava, že som sa mohla tohto testovania zúčastniť. Vďaka vám som našla kávu, ktorá prekonala môjho dlhoročného favorita. Ale som rada, že to ostáva "v rodine" a favoritom je opäť Popradská, len trochu iná. 


A vám všetkým odporúčam, aby ste si našli tú krásnu voňavú chvíľku pre seba a ktorúkoľvek z týchto troch káv vyskúšali. Všetky sú výborné, stačí si vybrať podľa toho, či potrebujete pohladiť, nakopnúť, alebo stavíte na starú, osvedčenú klasiku 🙂


Mirka

Ako chutí ráno

Ako správnu kávičkárku, aj mňa veľmi potešilo, keď si ma Popradská káva vybrala za testera na svoje kávy. S manželom už roky pijeme Popradskú kávu extra špeciál, preto sme boli plní očakávaní, aké ďalšie chutné kávičky nám prídu.


A prišli 🙂



Cez víkend sme si na seba našli čas (ja a káva) a nastala chvíľa ochutnávania. Ako prvá mi silnou vôňou už cez zatvorený obal učarovala káva Crema espresso v zlatom obale. Nádherná silná vôňa kávy je po otvorení obalu a pomletí zrniek cítiť v celej kuchyni a ide sa na vec:



Hotovo. Presso pripravené - káva aromatická, silná chuť, na konci mi príde jemne nahorklá, ale nič, čo by ma rušilo, len pena vydržala krátko. Asi bude treba vychytať jemnosť mletia kávy, aby všetko vyšlo tip-top.



Po obede prišla na rad káva v modrom obale - Classico espresso. Môj dojem? Nie je zlá, určite by som s ňou opäť nepohrdla, ale v konkurencii zlatej a červenej kávy je najslabšia - vôňou aj chuťou. Ak má niekto rád jemné kávy, potom toto bude správna voľba.



Káva Popradská extra špeciál je moja stará známa - ako som v úvode spomínala, pijeme ju už roky. Priznám sa, pre zrýchlenie prípravy si domov kupujeme túto kávu už pomletú. Preto ma zaujímalo, aká bude zmena, keď si ju sami pomelieme. A neprekvapila. Stále rovnako voňavá, rovnako chutná, dostatočne výrazná chuť.

 


Ako by som zhrnula náš #test_popradska_kava ? Favoritom u nás ostáva červená Extra špeciálka, ale ak sa naskytne možnosť kúpiť zlatú Crema espresso, určite neodoláme. Modrú Classico espresso prenecháme tým, ktorí nemajú radi príliš výraznú chuť kávy 🙂


Tak dobrú chuť a príjemné chvíle s kávičkou vám prajem 🙂


Lenka


CREMA, CLASSICO, či EXTRA ŠPECIÁL???

Som veľký milovník kávy  a mám svoje obľúbené značky, myslela som si, že Popradskú kávu poznám a ničím ma neprekvapí, ale opak bol pravdou. 🙂


Keď som bola jednou z vybraných na testovanie Popradskej kávy, veľmi som sa potešila. Káva vypĺňa každé moje ráno, milujem ju piť ako espresso, picollo, či cappucino alebo caffe laté. Káva s mliekom, bez mlieka, s cukrom, či bez neho, občas si do nej pridám sladené salko, proste ju milujem na všetky spôsoby.



Najlepšie však chutí čerstvo upražená. Vtedy najviac vynikne jej aróma a chuť. A ozaj, vedeli ste, že káva pôsobí blahodárne na naše zdravie? Pomáha v prevencii vzniku rakoviny, pri znižovaní vzniku cukrovky druhého typu, redukuje riziko ochorení pečene, chráni pred Parkinsonovou chorobou a má mnoho ďalších blahodárnych účinkov. (zdroj: internet)


Podľa odborníkov zo slovenského Inštitútu kávy, Arabica má silnejší antioxidačný potenciál ako bežné druhy kávy, napr. Robusta. Zároveň vyniká intenzívnejšou chuťou a arómou. (zdroj: internet)


Ja som testovala tri druhy kávy:

  • CREMA espresso – 100% arabica,
  • CLASSICO espresso – zmes arabiky a robusty,
  • EXTRA ŠPECIÁL – 100% arabica



Musím povedať, že na všetky tri druhy som nastavila rovnakú hrúbku mletia a tiež rovnaké množstvo pomletej kávy. Keďže máme doma automatický stroj na prípravu kávy, ktorý kávu melie sám, bolo jednoduché toto nastavenie ponechať a tým pádom presne porovnať tieto tri druhy. Aj keď určite na každý druh kávy by sa mala nastaviť rôzna hrúbka mletia, aby dokonale vynikla jej chuť.


  • CREMA espresso:

Káva CREMA je vyrobená zo 100% arabiky. Táto káva má krásnu arómu, hneď po otvorení balíčka som sa tešila až ju ochutnám. Vyniká jemnou penou, veľmi lahodnou chuťou, necítiť prítomnosť žiadnej horkej ani kyslej chuti. Pre mňa je to TOP z týchto troch testovaných káv a veľmi ma prekvapila.



  • CLASSICO espresso:

Káva CLASSICO je zmesou arabiky a robusty, má mierne čokoládovú arómu a jemnú penu. Nie je horká, ale cítiť tu miernu kyslosť, ktorá sa po chvíli usadí na jazyku. Nie je však zlá, u mňa získala druhé miesto.



  • EXTRA ŠPECIÁL:

Toto je káva, ktorú pozná snáď každý z nás, tiež je vyrobená zo 100% arabiky ako káva Crema, je to taká tradičná kávička, ale je z testovaných káv najhorkejšia. Pre mňa je to dobrá káva, ale nič neprekoná CREMU espresso.



Ďakujem #konik_testuje a #test_popradska_kava za to, že ste ma vybrali pre toto testovanie, veľmi som si to užila. Kávička spríjemnila dni s mojou rodinkou. Určite by mal Popradskú kávičku vyskúšať každý, je lahodná a hlavne naša, slovenská. 🙂

Keď každé ráno nesmie začať vraždou

Pri spomienke na kávu sa mi objaví obraz babičky, červeného hrnčeka a vôňa kávy -mletej, silnej s kopou cukru a voňaveeeeeeej. Keď sa objavila možnosť testovať Popradskú kávu, vedela som, že je to presne pre mňa. Preto, že ako sa vraví: "Kávu treba, lebo nemôže kadé ráno začať vraždou."



Hoci som mala obavy, predsalen, po narodení synčeka som siahla po jednoduchej a nekomplikovanej  Nesce, čo tam po chuti  a vôni, ktorá mi tak chýbala... Ale ak ste raz kávičkár telom aj dušou, viete, že voda je dôležitá lebo bez nej sa nedá uvariť káva.Vždy vás bude lákať tá pravá voňavá a mletá... A tak keď prišiel balíček vedela som, že moji noví kamoši budú mlynček a čas.


Ako prvá ma lákala klasika v červenom obale Extra špeciál a tak som zobrala mlynček. Hrnček a váhu a poď ho na "pravú" tureckú kávu. Káva musí byť pomletá na jemno-skoro ako hladká múka 7-10g, cukor a 100 ml studenej vody. Trikrát po sebe privriesť skoro až k bodu varu a z 8 cm liať do šálky - áno merala som to 🙂



Táto káva je presne ako si ju pamätám - silná, výrazná chuť Arabiky s horkosťou sebe vlastnou. Túto kávu bez cukru vypiť nedokážem, ale je to káva, ktorá vás ráno preberie a naštartuje do nového dňa.


Ako druhá bola na rade zlatá Crema espresso, ktorej jemnú vôňu som cítila ako jedinú zo všetkých testovaných káv aj cez obal. Vedela som, že na túto kávu musím ísť inak. Chcelo to pressostroj. Ten doma nemám, ale na návštevu k mame som predsa ísť mohla 🙂


A tak som vzala kávičky a vyrazila. Poviem vám, tá káva spievala. Jemná chuť, krásna vôňa a tá pena... No jedna báseň. Káva vďaka svojej jemnej chuti sa dala piť aj bez cukru (konečne káva, ktorá mi pomôže schudnúť 🙂 )Pena vydržala po celú dobu, čo som kávu popíjala a že som si dala naozaj záležať a kávičku si vychutnávala.


Poslednou na testovanie zostala Clasika espresso. Táto káva bola pre mňa záhadou. Skúsila som ju dať do stroja, uvariť turka... Ale neviem, možno ma zmiatlo to espresso v názve. Robusta-Arabika je kombinácia na tureckú kávu ako stvorená, napriek tomu mi z tejto kávy práve turek chutil najmenej. Zatiaľ čo Extra špeciálka je nezameniteľná, silná, aromatická s jasne definovanou horkosťou a Crema espresso je jemná s podmanivou vôňou a krémovou penou Clasika espresso je taká... Niečo medzi tým... Možno je to Robustou, na ktorej chuť nie som zvyknutá, ale hoci jej isto dám ešte šancu mojou favoritkou sa v #test_popradska_kava nestala.



Kávy som brala zo sebou všade. Do práce aj na návštevy a vôbec ma neprekvapuje, že favorit bol vždy ten istý  zlatá Crema espresso. Či už ju uvaríte ako turka, presso, alebo ju dáte do koťagó chutiť  vám bude určite. A inak celý test mal ešte jeden vedľajší efekt. Nescu u mňa už nenájdete. Zostávam verná mletej káve. A hoci sa vraví, že smrteľných je až 100 šálok kávy, pravda je, že bezbečná je dávka rovnajúca sa 4rom šálkam kávy.


Takže, do skávičkovania priatelia 🙂

O predsudkoch, káve a o farbách


Je december a s najlepšou kamoškou sedíme na terase kaviarne na Piazza Navona, v jednom z najkrajších miest – v Ríme.  Máme úžasný výhľad na krásnu architektúru, umelcov prezentujúcich svoje diela, vianočnú výzdobu, ktorá má v kombinácií so slnečnými lúčmi zvláštne čaro. Konečne vieme, kam sa podeli tí krásni chlapi z talianskych filmov, ktorých sme márne vykukovali na Sicílii. Všetci sú v Ríme! 😀 Aj krásne ženy s osobitným štýlom. Vychutnávame si obligatórne espresso a hodnotíme náš výlet. Taliani sú veľmi hrdí kávičkári, na svoju kávu ozaj nedajú dopustiť. Zachutila aj nám. Bude nám to trochu chýbať – slnko, neopakovateľná atmosféra, aj tá bezstarostnosť. Každé ráno kaviareň, espresso a niečo sladké. My sme sa pohodlne usadili, ako sme boli zvyknuté, zatiaľ čo miestni si ani bundy nevyzliekli a len rýchlo šupli do seba pri bare ristretto – ako u nás by niekto dal poldecák🙈. Riadne pri tom hulákali, aj rozhadzovali rukami a my sme rozmýšľali, či sa hádajú, keďže taliansky nerozumieme. Oni však s úsmevom pozdravili a odišli. Celodenné potulky, miestne špeciality, úzke uličky, architektúra... Trochu som si zvykla. A vôbec sa neteším na „slovenské presso“.



Asi práve tá atmosféra, ktorú som pred pár rokmi zažila v Taliansku, bola pre mňa inšpiráciou k väčšiemu záujmu o kávu. Káva už pre mňa neznamenala len dávku kofeínu, ale pôžitok spojený s celou vedou. A tak som sa začala učiť orientovať v kávach a aj v príprave kvalitného espressa.



Dnes sedím na dvore u deda a mám prenádherný výhľad: Stromy, lístie, sem-tam sedmokráska, kopa lístia, a žltá, zelená, červená, hnedá, oranžová a všetky odtiene oranžovej! Pavučinky, gaštany, šípky, ranné hmly, slnečné lúče... Nemusím sa nadchýnať opismi, všetci to dôverne poznáte – je to naše slovenské babie leto a tento rok je ozaj nádherné. Drobec sa výnimočne ticho a výnimočne dlho hrá s lístím, až je to podozrivé. Fascinuje ho, ako šuští a možno ho fascinujú aj tie farby.




Vychutnávam si vynikajúce espresso pripravené z našej slovenskej kávy, z Popradskej. Nemôžem uveriť, akú má skvelú chuť a krásnu vôňu. Nič mi na ňom neprekáža, nič ma neruší. Azda je to tým krásnym prostredím? Naše pocity sú väčšinou výsledkom emócií a keď sa človek cíti dobre, aj mu akosi lepšie chutí...



Pripravím si také isté doma ráno, pripravím návšteve, počas dňa dnu aj vonku. Rodina, priatelia - všetkým pripravujem Popradskú. Viem, že si kávu vyberajú a nevypijú hocičo. Zaujímam sa o ich názor. Chutí. Dávajú aj rôzne prívlastky, ktoré si presne ani nepamätám🙈. Spýtajú sa na značku. Odpovedám: Popradská. Niekto myslí, že žartujem. Áno, tá v červenom obale a so šľahačkovým pohárom. A je vynikajúca!



Smejem sa aj sama na sebe, ako som mohla mať také predsudky. „Tsss! Ako toto môže niekto piť, kto už ochutnal kvalitnú kávu?!“ podráždene som si vravela sama pre seba, keď som hosťom počas návštevy hrdo niesla naše espresso talianskej značky, na príprave ktorého som si veľmi dala záležať a svokra mi zakričala: „Mne urob Popradskú, zalievanú, prosím ťa.“ „Psss! Nevie oceniť kvalitu!“



Nikdy mi ani nenapadlo kúpiť si Popradskú, ani som sa tým smerom v obchodoch nepozerala - iba jeden malý balíček som mala. Pre prípad, že nás navštívi svokra😁.  Ináč som si objednávala známe značky alebo si nechala priniesť zo zahraničia. Keď som ale na Koníku zbadala možnosť otestovať zrnkovú kávu a v požiadavkách bolo, že hľadajú náročné kávičkárky, neváhala som. Trochu ma aj prekvapilo, že Popradská hľadá náročné??? Tak idem do toho!


Na „ochutnávku“ som dostala tri druhy:


CREMA espresso – 100% arabica,
CLASSICO espresso – zmes arabiky a robusty,
EXTRA ŠPECIÁL – 100% arabica.



Všetky som pripravovala na pákovom kávovare. Mlela som 20 sekúnd.



Najviac si arómu kávy vychutnávam práve pri mletí zŕn. Otváram vákuový obal, zatváram oči a tá vôňa je nádherná. U všetkých troch druhoch je výnimočne krásna. Taká naša, ktorú poznám z detstva, len výraznejšia. Priznám sa, že oči som pri ovoniavaní zatvárala nie pre efekt ako z reklamy. Obaly sa mi vôbec nepáčia. Príliš lesklé, príliš kontrastné a aj tie farby pre mňa také výrazné až rušivé. Ak by som musela vybrať najkrajší obal, tak tá červená so šľahačkou Extra Špeciál. Má aspoň tradíciu 😝Obaly teda nie sú „mojou šálkou kávy“, ale synovi sa veľmi páčili👍.



Často sa stáva, že práve obal či značka predáva. Vždy znovu a znovu sa presviedčam o tom, že najprv sa treba pozrieť pod obal a nerobiť unáhlené povrchné závery😉. Aj tentokrát to bolo tak.


Pre „moju šálku kávy“ platí presne časť textu z pesničky od mojej obľúbenej speváčky Simy Marthausovej (záver doplnený mnou😁):


Radšej horká - ako sladká,
radšej v strede - ako príliš nízko bude moja latka.
Radšej s chuťou - ako mliekom,
vychutnávať každú chvíľu ... (nie len) pred domčekom 💛

Obr.: Classico espresso


Najviac mi ulahodila Popradská Classico espresso. Má veľmi výraznú a nádhernú arómu, pre mňa až drevitú. Jej chuť je sýta a zároveň veľmi príjemná a lahodná. Pena krásna orieškovohnedá a zostane v šálke aj po vypití. Táto je pre mňa.



Obr.: zrná Crema espresso 


Manžel si vybral Crema espresso ako svoju naj. Pre mňa je v porovnaní s "tou mojou" trochu kyslejšia, pena však krásna, hustá a bohatá, vôňa jemnejšia. Tú som ponúkala aj hosťom, všetkým chutilo.

Obr.: Popradská a ruky môjho muža🙂


Babkinou favoritkou je Extra Špeciál. Jedna babka pije espresso, druhá zalievanú. Espresso nemalo až takú orieškovú lahodnú penu. Táto červená "šľahačková" však asi vo väčšine Slovákov zanechá nostalgiu a spomienky. Tak to bolo aj u mňa. Spomenula som si na skúškové počas vysokej školy, kedy som do seba liala litre zalievanej - tzv. turka😄. Tá chuť nebola bohviečo. Dnes mi však chutí omnoho lepšie.


Obr. Extra Špeciál


Caffe Latte a Cappuccino som počas tých dvoch týždňov nemala komu pripraviť. V našej rodine a medzi blízkymi priateľmi sa pije čierna silná bez mlieka a bez cukru. Mamka občas prisladí. Aj som zvažovala, že konečne vyskúšam šľahač na mlieko, ktorý som dostala ako dar, ale potom som si spomenula, ako som sa naposledy ulakomila na krásne napenené cappuccino so škoricou...a ako rýchlo som potom musela hľadať toaletu🙈. Nebola to „chyba“ kávy, len ja a kravské mlieko v akejkoľvek forme sa veľmi nemusíme. Tak som nechcela plytvať☺.


Dnes už viem, že kvalitná káva nemusí byť len tá najdrahšia, dovezená a z najdrahšieho stroja. Kvalitná káva môže byť aj zalievaná, len ju treba správne pripraviť, aby sa z nej nevylučovali škodlivé látky, iba tie prospešné a lahodné... A to vôbec nie je všetko. O správnej príprave kávy pekne píše na Koníku @lola777.



Moja sestra, ktorá vyštudovala baristiku v Gold Coast, vraví, že vždy je čo objavovať a učiť sa o príprave kávy, aj o káve samotnej. Ja som sa pri tomto testovaní naučila veľa. A nie len o káve. Zbavila som sa zbytočného predsudku, aj nesprávneho úsudku. Niekedy stačí len ten obal rozbaliť, nahliadnúť dnu, ovoniať a neriešiť farby, výzor, lesk a iné nepodstatné veci💙. 



Ďakujem Modrému koníku za túto skúsenosť a ak ste dočítali až sem, tiež Vám ďakujem, pretože čo sa kávy týka, viem jej veľa vypiť, veľa pri nej rozprávať a aj veľa o nej rozprávať 😁.


Nech už je tá Vaša obľúbená šálka kávy akákoľvek, majte z nej pôžitok aj úžitok. A určite dajte šancu aj našej Popradskej 😉.


#test_popradska_kava

#lovecafe

Ako ma káva pohladila, nakopla a nezradila

Mnoho žien to pozná. Snažíme sa zo svojho dňa vyžmýkať maximum. Byť skvelé dcéry, manželky, matky, priateľky, zamestnankyne... A popritom si ukradnúť aspoň malú chvíľku pre seba. Nejedna z nás si povzdychne, ach, keby ten deň mal 48 hodín... A to aj keď sme na materskej. Doma treba toho toľko porobiť, venovať sa deťom, možno dnes niečim milým prekvapiť manžela a kamoška sa chce stretnúť a ponadávať si na svokru/prácu/manžela, a áno, aj na malého, jaaaj, ten bol v noci hore zase aspoň desaťkrát... Ale kde je tá chvíľka, ktorá je len a len moja?


Tá moja je už niekoľko rokov PRI KÁVE. Aj moje deti vedia, že keď maminka pije kávu, to je posvätný čas, chvíľa len pre mňa. Milujem tú vôňu, dodáva mi energiu, pozitívne myslenie, a svojim spôsobom ma upokojuje. Takže možnosť testovať tri Popradské bola svetlým okamihom vlastne asi celého mesiaca. 


Balíček prišiel rýchlo a otvárala som ho s takým nadšením, že som si ho ani nestihla nafotiť. Objavila som vo vnútri hotový poklad - tri druhy zrnkovej kávy:


1. Crema espresso - zlatý obal

2. Classico espresso - modrý obal

3. Extra špeciál espresso - červený obal



Doteraz som zvykla piť mletú extra špeciálku. To bol môj jednoznačný favorit. No toto testovanie zamiešalo karty. Ale pekne poporiadku. 


1. CREMA ESPRESSO


Túto kávičku som si vybrala na otestovanie ako prvú. Je to 100% arabica. Po otvorení obalu ma očarila lahodná vôňa. Bola som zvedavá, či bude naozaj taká, ako som očakávala podľa názvu. A u mňa očakávania splnila. Mala intenzívnu výraznú chuť, ale nie horkú, bola lahodná, krémová, s bohatou penou, ktorá na káve vydržala počas celého popíjania. Na prvý krát naozaj očarila. 


Keď som otestovala všetky tri druhy Popradskej, k tejto som sa vracala, keď som potrebovala kávové POHLADENIE. 




2. CLASSICO ESPRESSO


Prišla na rad ako druhá. Zmes arabiky a robusty. Pripravila som si ju v deň, keď som prebdela už dve noci kvôli vysokým teplotám a dusivému kašľu svojho staršieho drobca a ráno som cítila nutkanie podopierať si očné viečka špáradlom. A táto káva bola presne tým, čo som v to ráno potrebovala. Neskutočne aromatická vôňa. Výrazná, silná a plná chuť, takisto hustá pena navrchu. Dodala mi energiu, ktorú som potrebovala, a už som frčala na plné obrátky. Priznám sa, že túto kávu už doma nemáme. Minula sa ako prvá, ale dlho bez nej nebudeme. Práve toto je ona, naša nová topka, káva, ktorá nás bude doma prebúdzať do krásnych i sychravých jesenných rán. Aj tých zimných. A jarných. A áno, aj tých horúcich letných. Túto kávu už ťažko niečo prekoná, je to moje kávové NAKOPNUTIE.



3. EXTRA ŠPECIÁL ESPRESSO


Keďže bola extra špeciálka mojou doteraz obľúbenou kávičkou, túto chuť a vôňu som dokonale poznala. Je to 100% arabika. Intenzívna, trochu viac horká ako classico a crema, ale lahodná, takým tým svojim tradičným spôsobom. Táto káva ma teda neprekvapila, ale ani nezradila. Splnila presne moje očakávania, prebudila spomienky, keďže ju pijem už roky rokúce v mletej verzii. A vždy si ju rada vychutnám, je to moja kávová KLASIKA.





Ďakujem @konik_testuje a #test_popradska_kava, že som sa mohla tohto testovania zúčastniť. Vďaka vám som našla kávu, ktorá prekonala môjho dlhoročného favorita. Ale som rada, že to ostáva "v rodine" a favoritom je opäť Popradská, len trochu iná. 


A vám všetkým odporúčam, aby ste si našli tú krásnu voňavú chvíľku pre seba a ktorúkoľvek z týchto troch káv vyskúšali. Všetky sú výborné, stačí si vybrať podľa toho, či potrebujete pohladiť, nakopnúť, alebo stavíte na starú, osvedčenú klasiku 🙂


Mirka