nesvadbovo
14. dec 2017
1221 

Sladké spomienky a Kouign amann

Keď som dostala možnosť stať sa ambasádorkou pre sladké dobroty, rozmýšľala som, akým receptom sa vám predstaviť. Chcelo to niečo jednoduché, ale efektné a chuťovo nezabudnuteľné. A potom som si spomenula na návštevu Paríža pred asi dvomi rokmi, kedy nám staručký majiteľ jednej pekárne dal ochutnať niečo, čo on sám nazval chuťovým orgazmom. Myslela som si, že z masla sa nič lepšie ako croissanty vyčariť nedá. Ach, ako som sa len mýlila. Toto pečivo bolo ako z iného sveta. Dekadentne sladké, chrumkavé a pritom vláčne. Také, že by ste sa oň pobili s manželom (skúste hádať, kto vyhral 🙂). Hoci sa jeho príprava môže zdať zdĺhavá, vôbec tomu tak nie je.

Stopla som si čas aktívnej prípravy a je to len 32 minút. Cesto si zväčša robí svoje, takže to pokojne zvládnete aj popri starostlivosti o vašich drobcov. Dosť bolo rečí, vyhrňte si rukávy a poďte na to.

Na ohúrenie každej návštevy budete potrebovať:

300g hladkej múky

¼ lyžičky soli

190g studenej vody

10g čerstvého droždia

240g + 10g masla

240g Korunný cukor kryštálový+ pár lyžíc na obalenie

Do misy robota preosejeme múku, pridáme soľ, 10g masla, vodu a droždie. Miesime, kým sa aktivuje lepok, teda aspoň 10 minút. Cesto je mierne lepivé, ale vláčne. Kým sa cesto miesi, medzi dvomi hárkami papiera na pečenie rozvaľkáme 240g masla na placku o hrúbke pár milimetrov. Maslo aj hotové cesto dáme do chladničky na 15 minút. Po tomto čase vytiahneme obe z chladničky a cesto rozvaľkáme tak, aby malo dvojnásobnú veľkosť, ako naša maslová placka. Položíme ju na cesto a celú ju doňho zabalíme a kraje prstami stlačíme, aby nám maslo nemalo kam uniknúť. Takto pripravené cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik a zložíme ako list do obálky. Otočíme o 90° a ešte raz vyvaľkáme a zložíme. Cesto opäť putuje na približne 30 minút do chladničky, podľa toho, ako vám to deti alebo iné povinnosti dovolia. Po polhodinke cesto vytiahneme a na pomúčenej doske opäť rozvaľkáme na obdĺžnik. Posypeme ho 120g cukru, valčekom ho jemne vtlačíme do cesta a zabalíme ako v predchádzajúcich krokoch. Opäť rozvaľkáme, posypeme zvyšnými 120g cukru, zabalíme a vložíme (tentokrát už naposledy 🙂) do chladničky na 30 minút.

Po poslednom chladení si vyhrejeme rúru na 200°C a cesto poslednýkrát rozvaľkáme na obdĺžnik. Nožom z neho krájame štvorce, ktoré majú stranu približne 8cm. Protiľahlé kraje stlačíme do stredu a vytvarujeme kvetinku. Túto ešte obalíme v cukre a takto pripravenú vložíme do formy na muffinky.


Vložíme do vyhriatej rúry a okamžite znížime teplotu na 170°C. Je dôležité koláčiky nepripáliť, inak by chutili ako zhorený karamel. Z rúry vyberieme po cca 35 minútach a koláčiky ešte horúce vyberieme a položíme na mriežku hore dnom. Ak by sme ich nechali vychladnúť vo forme, už by sme ich z nej nevydolovali. Stačí ich nechať mierne vychladnúť a môžete si ich vychutnať, napríklad s dobrou kávou a najlepšou kamoškou.

Dajte mi do komentárov vedieť, ako vám chutilo. Aj vy si z dovoleniek nosíte gastronomické zážitky, ktoré musíte okamžite doma otestovať? Budem rada, ak mi zanecháte nejakú zaujímavú inšpiráciu, možno aj na ďalší recept🙂

#korunny

Krása!

13. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lubos dakujem!

13. dec 2017

tradicny kolac z Bretonska.

13. dec 2017

Tak toto rozhodne vyskúšam. Už teraz sa teším

13. dec 2017

Super. Len mna odradza to valkanie a prekladanie

14. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@guiseppinka ono to vyzera desivo, ale skutocne to zaberie menej casu, ako napriklad buchty. A teda naozaj neklamem, ked poviem, ze je to neskutocne dobreee 😋

14. dec 2017

@nesvadbovo to musi byt dobre... po sviatkoch sa do toho pustim a vyskusam

14. dec 2017

hotoveeee, mnamky 🙂 Nabuduce dam ale menej cukru alebo skusim este skoricu... :D

24. jan 2018

Začni písať komentár...

Odošli